Dop

I dopet lägger man sitt barn i Guds händer och genom dopet blir man medlem i den kristna församlingen. Dopet är ett evigt förbund mellan Gud och människan. Dopet kallas i den evangelisk-lutherska kyrkan för sakrament. Sakramenten är heliga handlingar som på ett synligt sätt talar om Guds kärlek och nåd. Kort efter dopet ber församlingen för barnet i högmässan.

Faddrar
Praktiska tips inför dopet
Anmälan om uppgifter

Faddrar

Föräldrarna väljer åtminstone två faddrar till sitt barn. Faddrarna ska vara konfirmerade och höra till en evangelisk-luthersk församling. Barnet kan utöver det ha faddrar som hör till en annan kristen kyrka eller trosriktning som godkänner dop i den evangelisk-lutherska kyrkan. Om inte faddrarna har möjlighet att närvara vid dopet ska två dopvittnen finnas på plats. Fadderns uppgift är att stöda föräldrarna i den kristna fostran.

Praktiska tips inför dopet

Barnet döps gärna kring 2-månadersålder. Dopet kan ske till exempel i hemmet eller i någon av våra kyrkor eller församlingshemmen. Barnet kan också döpas i samband med en gudstjänst. Dopprästen och kyrkan kan bokas på pastorskansliet, tfn +358 6 326 1309. Vid behov kan samtidigt församlingens lokaler och dopkolt reserveras. Ifall föräldrarna väljer att använda annan präst än hemförsamlingens präst vid dopet fås dopattest, fadderbrev och dopljus från pastorskansliet.

Anmälan om uppgifter

Kom ihåg att ta med den bifogade blanketten Anmälan om uppgifter om barnet till doptillfället. Ni kan själv fylla i barnets namn och modersmål och underteckna blanketten. Uppge också faddrarnas namn, personbeteckning och församling. Ifall föräldrarna har olika modersmål kan föräldrarna fritt välja barnets modersmål (endast ett modersmål). Modersmålet kan senare korrigeras.

Enligt religionsfrihetslagen följer barnet moderns trossamfund. Barnet kan också följa faderns trossamfund, då görs anmälan om detta till pastorskansliet. Blanketterna finns på pastorskansliet.

Ytterligare information om dop finns på evangelisk-lutherska kyrkans webbsida.

Skolhusgatan 26 A,
PB 78, 65100 VASA