Skolsamarbete

Skolor och församlingar har en lång tradition av att samarbeta men samarbetet behöver hela tiden uppdateras och förnyas för att kännas relevant.

På den sida hittar du mera information om vad vi som församling har att erbjuda inom skolsamarbete och kontaktuppgifter till dem som du kan kontakta i församlingen. Som grund har vi Kyrkostyrelsens anvisningar. Kyrkostyrelsen har valt att illustrera samarbetet med fyra korgar, som har sin grund i Utbildningsstyrelsens anvisningar. När de olika korgarna för samarbete hålls åtskilda skapar det klarhet i hur skolor och församlingar kan samarbeta så att religionsfriheten förverkligas. Det är viktigt att alla parter känner till inom vilka ramar man kan och får samarbeta.

Funderar du om korgernas innehåll? Här finns kort om innehållet. Mera information hittar du också här

I de nationella läroplansgrunderna nämns församlingen som skolans samarbetspartner. Inom religionsundervisningen kan församlingsanställda fungera som sakkunniga inom sitt eget område. Vi erbjuder skolorna i Vasa olika lärmiljöer och vi kan dela med oss av vårt kunnande för olika läroämnen  t.ex. för helhetsskapande undervisning som bygger på samarbete mellan läroämnen. Undervisningen ska vara religiöst, konfessionellt och partipolitiskt obunden. Skolans pedagogiska mål ligger till grund för samarbetet och det är viktigt att tillsammans i god tid planera en lektion eller ett studiebesök. Inom korgen Allmänbildande undervisning erbjuder vi kyrkor som lärmiljöer och Bibeläventyret. Mera information om Bibeläventyret hittar du här.

Religionsundervisningen är till sin karaktär allmänbildande. Att utöva religion eller förkunna hör inte till undervisningen. Däremot ingår det i läroplanen i olika årskurser att bekanta sig med församlingens verksamhet, kyrkobyggnaden, begravningsplatsen, psalmer och böner.

Under läsåret firas många traditionella högtider som hör till det finländska kulturarvet. Även andra kulturers fester kan firas i skolan. Festerna strävar till att skapa samhörighet och respektera olikhet. Även då skolan ordnar fester som har anknytning till kyrkoåret såsom julen är det fråga om skolans egen fest. Församlingens representant kan vara inbjuden som gäst eller sakkunnig beroende på skolans önskemål. Festtraditioner som har anknytning till religion t.ex. julevangeliet eller psalmen Den blomstertid är en del av den finländska kulturen och gör inte att festen kan betraktas som ett religiöst evenemang. Det är viktigt att alla elever och studerande kan delta i skolans läsårsavslutningar.

Skolan kan i samarbete med församlingar ordna religiösa evenemang t.ex. skolgudstjänster, religiösa morgonsamlingar och konserter. Dessa tillfällen är ett utryck för den positiva religionsfriheten och där kan religionsutövning ingå, till exempel bön.

Enligt Utbildningsstyrelsens anvisningar (1/2018) besluter utbildningsanordnaren om man ordnar religiösa evenemang under skoldagen. I religiösa evenemang deltar de elever som har vårdnadshavarnas samtycke oberoende av elevens samfundstillhörighet. Skolan bör i god tid informera om religiösa evenemang och om den alternativa verksamheten till evenemangen. Utbildningsanordnaren (kommunen) besluter hur man samlar in information om vem som deltar eller inte deltar.

Inom korgen Religiösa evenemang ordnar vi välsignelse av första klassister och skolgudstjänster i samband med de kristna högtider (påsk, jul). Våra morgonsamlingar följer kyrkoårets händelser.

Församlingen kan erbjuda olika verksamhetsmodeller och metoder som kan stöda skolans förebyggande elev- och studerandevård och personalens arbetshälsa. Vi är rastnärvarande på Övningskolans högstadie torsdagar kl. 12.-12.30. Du kan också vara i kontakt med oss om gruppbildning, klubbar, rekreationsdagar, läger och utfärder. Det här samarbetet förverkligas utifrån skolans behov och församlingens resurser.

Församlingen har beredskap att stöda lokalt och mångprofessionellt skolsamfundet också vid sorg och krissituationer. Det här stödet ges med respekt för olika åskådningar och religioner. Vi har delat ut sorgelådor till alla grundskolor i Vasa.

Det här gör vi

BIbeläventyret

4 gånger 1,5h per gång eller 6-7 gånger 45 minuter per gång .Vi har tre utbildade äventyrare i vår församling!

Gamla Testament rekommenderas för åk 3

Nya Testament rekommenderas för åk 4

Rastnärvaro

för åk 7-9 på Övningsskolan torsdagar kl. 12.-12.30

Studiebesök och lärmiljöer

Morgonsamlingar

Gemensamt Ansvar 2019 stöder barns och ungas skolgång

För många unga riskerar drömyrket förbi just en dröm om familjen inte har råd med de kostnader som studierna medför, såsom dator, läroböcker eller de verktyg och redskap som behövs för yrkesstudier.

I världens värst drabbade katastrofområden har många barn och unga förlorat nästan allt som är välbekant och tryggt när de blivit tvungna att fly undan naturkatastrofer och konflikter. Framtiden ser hopplös ut och ens egen betydelse i världen är höljd i dimma när man blir tvungen att avbryta skolgången.

Medlen från insamlingen Gemensamt Ansvar 2019 används i Finland för att stöda mindre bemedlade barns och ungas studier, till exempel genom att hjälpa till med anskaffningen av avgiftsbelagda studiematerial.

I världens katastrofområden används intäkterna från insamlingen för att producera kvalitativ utbildning för barn och unga.

Insamlingen Gemensamt Ansvar

Tag kontakt

ledande ungdomsarbetsledare
Vasaesplanaden 3 E vån. 3
ungdomsarbetsledare
Vasaesplanaden 3 E, vån. 3

Barn 7–13 år

Hej!

Jag arbetar mest med barnen i skolåldern och skriftskola.

Ta gärna kontakt om du funderar över någonting!

Gud välsigne dig! Du e viktig!