on 26.6 kl. 19.30

Pontus Grans, kontrabas och Mariam Junolainen, harpa

Harpans förtrollande klanger och den sjungande kontrabasen är en vinnande kombination. I konserten 26.6 tar harpisten Mariam Junolainen och kontrabasisten Pontus Grans oss till 1900-talets början och till kulturstäderna Paris och St. Petersburg i form av arrangemang av flera älskade klassiker. Jean Francaix färggranna sonat ’Duo Baroque’ (1982) är programmets överraskande originalkomposition. Mariam Junolainen framför dessutom en egen komposition för harpa.

Program:

Pjotr Tjaikovskij (1843 - 1893): Nocturne, op. 19 nr. 4

Jean Francaix (1912 - 1997): Duo Baroque, sats II: Andante

Maurice Ravel (1875 - 1937): Piece en forme de Habanera

Mariam Junolainen: Sex stycken till dikter av Wislawa Szymborska

Finska folkvisor, arrangerade av Peter Grans

Om artisterna:

Pontus Grans verkar som stämledare för kontrabas i Vasa stadsorkester sedan hösten 2017. Innan det verkade Grans som stämledare i Oulu Sinfonia, stadsorkestern i Uleåborg. Grans studerade kontrabasspel först i Lojo för Peter Grans och därefter vid Sibelius-Akademin i Helsingfors för bl.a. Panu Pärssinen samt för Duncan McTier i Schweitz. Grans har fört fram kontrabasen i en solistisk roll både som orkestersolist och i kammarensembler. Grans spelade i Europeiska Unionens ungdomsorkester åren 2009-10. Grans spelar regelbundet med Wegelius Kammarstråkar och har undervisat kontrabasspel på Kuula-institutet i Vasa.

Pontus Grans

Harpisten Mariam Junolainen påbörjade sin musikerbana med pianospel i femårsåldern och upptäckte harpan som 16-åring. Hon utexaminerades från konservatoriet i St. Petersburg år 2011 och kompletterade därefter sina studier i Österrike. Under sin tid i St. Petersburg medverkade Junolainen som orkester- och kammarmusiker i projekt både inom klassisk och nyskriven musik. Mariam Junolainen är bosatt i Helsingfors sedan år 2017 där hon fortsätter sin karriär som musiker, solist och tonsättare. Hon uppträder även i en jazzduo tillsammans med sångerskan Anna Inginmaa.

Mariam Junolainen

kantor