Aftonmusik

on 24.7 kl. 20.00

Trefaldighetskyrkan

Erik Nygård, violin och Markus Wargh, orgel

Arr. i samarbete med Korsholms Musikfestspel. Programblad 5 euro.

Program:

W.A.Mozart (1756 - 1791):   
Fantasi f moll KV 608

Erik Fordell (1917 - 1981):
Nocturno

Armas Järnefelt (1869 - 1958):
Berceuse (1894)

M. Dupré (1886 - 1971):
Preludium och fuga H-dur

Erik Tulindberg  (1761 - 1814):
Polonaise con Variationi (för soloviolin)                  

J.S. Bach (1685 - 1750):
Passacaglia och fuga c moll BWV 582
* till Mikael Heikius minne *

Einar Englund (1916 - 1999):
Arioso Interrotto (för soloviolin)            

M.Wargh (1969 - ):                      
Improvisation - Livet

G.F. Händel (1685 - 1759):                       
Violinsonat D HWV 371
Afetuoso – Allegro – Larghetto - Allegro

Artisterna:

Markus Wargh är en omtalad konsertorganist med Bach, de stora romantiska verken och improvisationen nära sitt hjärta. Han tog examen med diplom från Sibelius-Akademin 1991 – som den tredje i akademins historia med högsta möjliga betyg. De följande åren fortsatte han studierna vid Musikhögskolan i Piteå och avlade examen som konsertorganist 1995.

Markus Warghs konstnärskap bygger på en stor inlevelseförmåga, energi och virtuositet – såväl när han improviserar som när han tolkar Bach och romantikens mästare. Han söker ständigt efter nya, spännande musikaliska uttryck, gärna genom samarbete med andra musiker.

Markus Wargh har gett konserter runt om i Europa och USA samt har gjort ett stort antal framträdanden i både radio och tv. Han är domkyrkoorganist i Luleå domkyrka, samt ger konserter såväl inom Sverige som utomlands.

Markus Wargh

 

Musices magister Erik Nygård har studerat violinspelning och avlagt diplomexamen vid Sibelius-Akademin i Helsingfors. Därefter har han gjort studieresor till Wien där han studerat under ledning av violinisten Peter Schuhmayer.  Han har deltagit i ett 30-tal olika mästarkurser i violin- och altviolinspelning för bland andra Zakhar Bron, Ana Chumachenko, Paavo Pohjola och Ilya Grubert. Orkesterdirigering har han studerat under ledning av Alf Nybo i Helsingfors samt medverkat i kapellmästarkurser med bland andra Atso Almila och Jorma Panula. 

Nygård är bosatt i Oravais och arbetar till vardags som frilansmusiker och violinlärare. Nygård leder Kronoby manskör, sin egen stråkorkester ENO och är ordförande för stråkmusikutskottet inom FSSMF. Erik beviljades ettårigt arbetsstipendium från Svenska kulturfonden år 2018 för att på olika orter i Svenskfinland framföra mindre känd finlandssvensk violinmusik. Projektet Finlandssvenska fioltoner uppmärksammar sådana musikalster som förlagts i karantän eller av andra orsaker inte blivit kända för allmänheten. Nygård emottog samma år 2018 Långbackapriset. 

Erik Nygård


kantor
Skolhusgatan 26 A, vån. 3
65100 Vasa

Sundomkören, Ungdomsorkestern, Sundom skolkör