Aftonmusik

on 12.8 kl. 19.30
Tre personer sitter och står kring en bänk. I bakgrunden syns havet.
Trefaldighetskyrkan

Musikgruppen Sarastus bjuder på improviserade ljudlandskap och sånger från olika kontinenter från negrospirituals till inhemska toner.

Kristiina Olanto, sång.
Jorma Tapio, saxofon, flöjt, basklarinett.
Harri Taittonen, piano.

Artisterna

Kristiina Olanto:

”Jag har vuxit upp i ett ortodox-karelskt hem och prästsläkt, där musiken och andligheten var en stark sel av det vardagliga livet. Jag kan säga att jag har vuxit upp bland toner av ortodox recitativsång, ikoner och doften av bivaxljus. Sedermera har jag bekantat mig med andra religiösa riktningars kyrkor och musik. Musik betyder för mig själens landskap, grund- eller urtonen, att flyta, att vara stilla.

Det strömmar ur djupet av mitt och den kollektiva intuitionens behov att uttrycka sig med toner. Jag är glad över att få musisera i kyrkan. Guds hus, som är min trygga hamn, mitt andliga vardagsrum.”

Jorma Tapio:

”Redan under undomsåren var jag intresserad av människans andliga sida. Sedan dess har jag vandrat trons väg. För mig talar alla kyrkor och andliga riktningar i grund och botten om samma sam. Musik har alltid betytt för mig framför allt känslornas och energins ordlösa kommunikation från viskningar till rop. Traditionen som går från folkmusik till gospel har alltid varit nära mitt hjärta: det är fråga om ritualliknande musik med t.o.m. Stor energi, som rensar kropp, själ och ande.”

Harri Taittonen:

”Vi kommer från litet olika håll som musiker. Vår bakgrund och musikaliska tänkande kopplar oss ändå ihop. Det har varit mycket inspirerande att få bekanta sig med ny repertoar tillsammans. Varje framförande kommer att vara litet olika och strävan till att skapa gemensam ton kommer att kräva att man lyssnar och iakttar varandra öppet och noggrant.”

Maria Matrem Virginem

”Maria Matrem Virginem” är en sång från samlingen Llibre Vermell de Montserrat, som betyder ”Den röda boken från Montserrat”. Den är en samling av texter och sånger från år 1399. Samlingen är skriven av okända katolska munkar i klostret Montserrat i Barcelona. I sången prisar man Jungru Maria och Jesus Kristus: ”Lovsjungen Maria, modern och jungfrun. Lovsjungen alla tillsammans Jesus Kristus”.

Kesäyö
(M: Heikki Sarmanto T: Aaro Hellaakoski)

Heikki Sarmanto tonsatte år 1977 Aaro Hellaakoskis dikt Kesäyö (Sommarnatten).

Sov
(M: Heitor Villa-Lobos, T: Beppe Wolgers)

”Bachianas brasileiras nr. 5” är en sats ur den brasilianska kompositören Heitor Villa-Lobos serie av 9 tonsättningar. Svensken Bebbe Wolgers skrev den svenska texten, som berättar om strävan till fred på jorden. Sångaren Monica Zetterlund gjorde stycket känt för allmänheten.

Almighty God (M & T: Duke Ellington)

Stycket är skrivet av Duke Ellington som en del av verket ”The Second Sacred Concert”. Den fick sin premiär år 1968 i John the Divine-katedralen i New York. Då sjöng Alice Babs sången.

After glow
(M: Charles Ives)

Amerikanen Charles Ives komponerade stycket i början av 1900-talet till sång och piano. Den beskriver hur dagen vänder sig till kväll, -en metafor om livets gång mot ålderdomen.

Oh my soul
(trad.)

Afroamerikansk negrospiritual, som berättar om ärkängel Gabriel, som ger själarna tröst, skydd och glädje.

Agni Parthene
(M & T: St. Nectarios)

Den grekiska munken St. Nektarios tonsatte sången Agni Parthene till Gud Moders ära för att få djupare kontakt med henne i bön.

Tulinbo ruadieh
(M & T: Kristiina Olanto)

Tulinbo ruadieh betyder på karelska ”att utvandra”. Sången beskriver en människa, som är tvungen att lämna sitt hemoch fara till ett främmande land för att kunna försörja sig. Hen blir tyvärr mottagen med ovänlighet och kyla och hoppas att en vacker dag kunna hitta vänner och en värld full av fred och tolerans.

Gabriellas sång
(M: Stefan Nilsson, T: Py Bäckman)

Denna vackra ballad blev känd genom filmen ”Så som i himmelen”.

Ave Maria
(M: Fraz Shubert, T: Walter Scott)

Det är fritt inträde till konserten!

Tag kontakt

kantor