Aftonmusik

on 29.6 kl. 19.30
Markus Wargh

Trefaldighetskyrkan

Markus Wargh, orgel. J.S. Bach, C. Franck, M. Duruflé, J. Alain, M. Wargh.

J. S. Bach (1685-1750)

Preludium och fuga D dur, BWV 532

C. Franck (1822-1890)

Chorale No. 1, E dur

J. S. Bach

Nun komm, der Heiden Heiland, BWV 659

Nun freut euch, lieben Christen g´mein, BWV 734

M. Duruflé (1902-1986)

Toccata Op. 5 nr. 3

M. Wargh (1969-)

Brudmarsch från Luleå

J. Alain (1911-1940)

Litanies

M. Wargh (1969-)

Improvisation

Markus Wargh är född 1969 i Jakobstad, Finland. Han studerade orgelspel och improvisation vid Jakobstads konservatorium och vid Sibelius-Akademins solistiska avdelning och avlade diplomexamen med högsta möjliga betyg 1991. Studierna fortsatte vid Musikhögskolan i Piteå där han avlade konsertorganistexamen 1995. Markus Warghs improvisationskonst har väckt stor uppmärksamhet - att skapa musik i stundens ingivelse har alltid varit en viktig ingrediens i Warghs musikerskap. Han improviserar ofta tillsammans med andra instrumentalister och sångare där kombinationen av de olika instrumenten har banat väg för en mycket spännande och nyskapande musik.

Som interpret återkommer Wargh ofta till verk av Bach samt till de stora romantiskt virtuosa orgelverken. Wargh har konserterat förutom i sitt hemland främst i Skandinavien och i USA samt medverkat vid många olika musikfestivaler. Han valdes till årets unga orgelkonstnär vid Lahtis Internationella Orgelfestival 1992. Markus Wargh har även undervisat i solistiskt orgelspel och improvisation vid Musikhögskolan i Piteå. För närvarande är han verksam som Konsertorganist samt Domkyrkoorganist i Luleå Domkyrka.

• Musik Musik

Öppna länk i ny flik

Vasa svenska församling, Vaasan suomalainen seurakunta