Kyrkokonsert Share

« Tillbaka till listan

Kyrkokonsert

lör 20.10.2018 16:00

Trefaldighetskyrkan Visa på karta

Kyrkparken, Vasa

Mauriz Brunell, orgel och Martina Brunell, accordeon. Fritt inträde!

Denna konsert ingick i sommarens Aftonmusikserie, men på grund av sommarvärmen i juli steg kyrkorgelns stämning så högt att det inte gick att kombinera med dragspelet. Musikerparet plockade i somras snabbt ihop ett alternativt konsertprogram. Men nu finns chansen att ta del av konserten som var tänkt att framföras 18.7.

I konserten Bälgatoner bjuder musikerparet Martina och Mauriz Brunell på musik i en något ovanlig instrumentkombination; ackordeon och orgel. Tillsammans kompletterar instrumenten varandra och inbjuder stundvis till en nästan orkestral klangvärld. Konsertens varierande repertoar sträcker sig från barock till nutid och är till största del bearbetningar som paret Brunell har gjort för sina respektive instrument. T.ex. i deras tolkning av Johann Gottfried Walthers orgelkonsert i h-moll är det dragspelet som representerar soloorgeln, medan orgeln utgör orkestern.

Musikerna:
Martina Brunell (f. 1988) är musikmagister i musikpedagogik från Sibelius-Akademin (2013) och jobbar som lektor i musik vid Granhultsskolan i Grankulla. År 2007 erhöll Martina grundexamen i musikbranschen från Mellersta Österbottens konservatorium med ackordeon som huvudinstrument och 2011 avlade hon B-examen i ackordeon, som hon då studerade vid Sibelius-Akademin under Mika Väyrynens ledning. Hon har också studerat kyrkomusik vid Sibelius-Akademin med körledning som fördjupningsområde. Martina är verksam som musiker i flera olika sammanhang, bl.a. som musiker i tango- och underhållningsorkestern Guardia Nueva och bandet Mandys Nyckel samt som dirigent för Helsingfors Arbis damkör Vox Femina.
Mauriz Brunell (f. 1991) har sedan barnsben musicerat både som solist och i orkester - tidigare med violin som huvudinstrument och senare med orgel.
Militärtjänstgöringen 2010-2011 gick i musikens tecken som pianist vid Gardets Musikkår i Helsingfors.
Mauriz är utbildad musikmagister från ämnesgruppen för kyrkomusik vid Sibelius-Akademin och inledde hösten 2017 magisterstudier i orgel vid samma institution för att avlägga orgeldiplom. Sedan hösten 2015 verkar Mauriz som kantor i Sibbo svenska församling.

Program:
J. G. Walther (1684-1748): Orgelkonsert i h-moll
1. Allegro
2. Adagio
3. Allegro

C. Franck (1822-1890)

Koral nr. 3 a-moll

J. Rheinberger (1839-1901): Suite for organ trio and strings (op. 149)
Bearb. För orgel och accordeon
III. Sarabande
IV. Finale

A. Galla-rini (1904-2006): Concerto for Accordion
3. Allegro vivace (Movimento di Saltarello)

A. Piazzolla (1921-1992): Oblivion