01.11.18

Alla helgons dag – tid för eftertanke Share

På Alla helgons dag kommer vi ihåg våra nära som lämnat jordelivet.

I Vasa svenska församling hålls mässor med ljuständning för dem som dött under året hålls i Trefaldighetskyrkan och Sundom kyrka och i gravgårdens kapell ges konserten Stilla musik i allhelgonatid

Ljuständning

Vi håller högmässa med ljuständning till minnet av de församlingsmedlemmar som dött sedan senaste Alla helgons dag i Trefaldighetskyrkan och i Sundom kyrka. I Sundom uppmärksammas endast Sundomborna och de som jordfästs i Sundom.

• Högmässa med ljuständning i Trefaldighetskyrkan 3.11 kl. 13
  • Högmässa med ljuständning i Sundom kyrka 3.11 kl. 10

Stilla musik

Ungdomsorkestern bjuder även i år på stämningsfull musik på Alla Helgons dag lördagen den 3 november kl. 17. Konserten hålls i Uppståndelsekapellet på Vörågatan 1. Dirigent är Monica Heikius. Violinsolist Aurora Heikius framför bland annat Sarabande ur Bachs partita i d-moll. På konserten framförs också Bachs Air, Vivaldis Vintern och Albinonis Adagio. Dan Andersson spelar orgel och Hanna Jern håller andakt. Det är fritt inträde till konserten.

Sorgegrupp

Höstens sorgegrupp för anhöriga som förlorat en familjemedlem, annan släkting eller god vän börjar efter Allhelgona. Vi samlas till en gemenskap för sörjande där vi i förtroende kan prata med andra som mist en nära om tankar som kommer efter förlusten. Inför Gud är alla känslor kända och bejakade.

Den första träffen hålls torsdag 8.11 kl. 18–20 i Svenska trean på Skolhusgatan 26 A, våning 3. Vi planerar att hålla totalt fem samlingar. Anmäl dig gärna i förväg till pastorskansliet, 06 326 1309.

Ny webbsida om sorg

Evangelisk-lutherska kyrkan har publicerat en ny webbsajt om sorg evl.fi/sorg. På sidan finns samlat material för dig som sörjer, sidor om barn och sorg, boktips, tankar om sorg, material om Alla helgons dag med mera.

Tända ljus vid graven

Alla helgons dag påminner oss också om hoppet att ses igen.

Seden att besöka begravningsplatser och tända ljus på gravarna blev allmän i Finland efter andra världskriget. Alla helgons dag är en av kyrkoårets mest populära helgdagar. Det är bara julafton,
första advent, juldagen och skärtorsdagen som samlar fler gudstjänstdeltagare.

Alla helgons dag är en sammansmältning av två helgdagar, alla helgons dag den 1 november och
alla troende avlidnas minnesdag den 2 november. Vi kommer ihåg både kristenhetens martyrer och alla övriga som avlidit i tron på Kristus. Men ordet ”heliga” syftar inte endast på de avlidna. Alla som tillhör Kristus är heliga. I tron är de delaktiga i den osynliga gemenskapen med helgonen.

Alla helgons dag som infaller under årets mörkaste tid lyser upp höstmörkret då människor för ljus och blommor till gravarna. I år är Alla helgons dag lördagen den 3 november.

gra lykta2

Gå till "Nyheter"