13.04.18

Barnens Sångfest samlar hundratals barn från hela Svenskfinland Share

Under veckoslutet 20–22 april samlas hundratals sångglada barn från hela Svenskfinland till Barnens Sångfest i Vasa. På lördag framförs musikalen Festen! och på söndagen medverkar barnen i gudstjänsten i Trefaldighetskyrkan. Gudstjänsten bandas och sänds i Yle Vega i maj.

Barnens Sångfest ordnas av Domkapitlet i Borgå stift och Vasa svenska församling. Sångfesten ordnas vart tredje–fjärde år med olika värdförsamlingar. Till festen i Vasa har 23 barnkörer med totalt 240 barn anmält sig. Den sydligaste barnkören kommer från Borgå svenska församling och den längst norrifrån från Karleby svenska församling. Det kommer också körer från Åland. Deltagarantalet är ungefär samma som tidigare år.
Barnens Sångfest ordnas för att församlingarnas barnkörer och deras ledare ska ha något att se fram emot och ett konkret mål att öva till.

– Barnens Sångfest stärker gemenskapen mellan församlingarna och stärker motivationen att arbeta med barnkörer, säger Dan Andersson som är kantor i Vasa svenska församling.

Andersson har arbetat med planeringen av festen sedan januari 2017. Det har varit många detaljer att fundera på, men nu faller bitarna på plats.

– Enda problemet är att kyrkan är lite för liten, småskrattar Andersson.

Trots att deltagarna i Barnens Sångfest och deras anhöriga fyller en stor del av kyrkan hoppas Andersson att också andra församlingsmedlemmar och barnfamiljer hittar dit när Barnens Sångfest går av stapeln.
Körerna har övat in musikalen Festen! på förhand och den framförs lördagen den 21 april klockan 19.30 i Trefaldighetskyrkan. Festen! är skriven av den svenska kyrkomusikern Karin Runow och handlar om dopet. När en människa döpas blir det fest, både på jorden och i himmelen. Men kan verkligen dopets gåva ges åt vem som helst frågas det i musikalen.

Barnkörerna medverkar också med sång i gudstjänsten söndagen den 22 april klockan 13 i Trefaldighetskyrkan. Gudstjänsten bandas av Yle och sänds i Radio Vega söndagen den 6 maj klockan 13.03.

Barnen hinner också med annat än sång under veckoslutet i Vasa. Under fritiden hålls olika verkstäder såsom sagorum, käpphästverkstad, afrikanska trummor, dans och bilbana. Det finns också lite ledig tid om barnen till exempel vill bekanta sig med Vasa.

Gå till "Nyheter"