05.12.16

Trefaldighetskyrkan av pepparkaka som smälter i munnen Share

Teemu Sippola som jobbar i samfällighetens kök byggde en modell av Trefaldighetskyrkan av pepparkaksdeg. Pepparkakskyrkan finns utställd och kan beundras i Trefaldighetskyrkans aula fram till och med trettondagen.

Pepparkakskyrkans strategiska mått är: bredd 30 cm, höjd 45 cm och längd 75 cm. Kyrkan lyses upp inifrån av ledljus. Kyrkan omges av en julgran, vasabor samt en snötäck på marken. Pepparkakskyrkan byggdes på två dagar.

– Den svåraste fasen var att sätta upp tornen. Tornen består av ett 20-tal delar, totalt finns i kyrkan över 100 delar – det finns inte uppgifter om exakta antalet. Fönstren som speglar ljuset är gjort av smält socker, berättar mästare Sippola om arbetsskedena.

– Jag har inte erfarenhet av så här stora byggen från förr, så det var en stor utmaning, säger Sippola.
Eftersom det kommer mycket folk till kyrkan till De vackraste julsångerna och julkyrkorna och det blir trångt i aulan, så skyddas kyrkan av ett plexiglas.

Vasa finska församlings missionssekreterare Riitta Pohjanpalo hjälpte till med pepparkaksbygget.

– Det kan hända att vi nästa år utmanar församlingsborna att bygga modeller av våra andra kyrkor. Lego klossarna har förresten samma proportioner som en tegelbit, så där en vink till ivriga byggare, skrattar pohjanpalo.

Text: Sari Mäenpää
Översättning: Johanna Backholm