Kyrktorn i förgrunden. I bakgrunden syns havet och himmeln.

Coronavirustider

I den situation som nu råder i hela landet vill vi i församlingen skydda de medmänniskor som är särskilt utsatta för risker som coronaviruset medför. Därför följer vi centrala myndigheters beslut och rekommendationer. Här ser du hur olika verksamhetsformer påverkas tills vidare i Vasa svenska församling.

Gudstjänstlivet

• Vi firar inga öppna gudstjänster, utan gudstjänsterna firas som webbkyrka.
  • Vasa svenska församling sänder gudstjänsterna i Radioa Vaasa och i sin Youtubekanal. Gudstjänsterna finns kvar på Youtube också efter direktsändningen.
  • Vi sänder följande gudstjänster från Trefaldighetskyrkan kl. 13: 22.3, 29.3, 5.4, 10.4, 12.4 och 13.4. Gudstjänsterna 29.3 och 5.4 sänds också i Sundom TV.
  • Radio Vaasa finns på 99,5 MHz och som nätradio. Länk till Radio Vaasas nätradiosida.
  • Länk till församlingens Youtubesida.
  • Sundom Tv finns på kanalplats 951. Länk till Sundom TVs webbsida.

Stilla veckans aktläsningar

• Stilla veckans aktläsningar bandas i förväg och sänds via församlingens Youtubekanal eller Facebooksida. Närmare information om klockslag och kanal meddelas senare.

Kyrkan är öppen för stillhet och enskild bön

Trefaldighetskyrkan

• söndagar och kyrkliga helger kl. 11–13 och 14–16
  • tisdag–fredag kl. 13–15

Lillkyro kyrka

• söndagar kl. 11–13

Församlingens anställda finns på plats om du vill samtala. Vi övervakar att det inte finns fler än 10 personer på plats samtidigt.

Jordfästningar och minnesstunder

• Den allmänna linjen för begravningar under coronavirustider är begränsningen om att tio personer får delta. Grunden för det är den allvarliga smittsituationen och strävan efter att bromsa utbredningen av coronaviruset som är speciellt farligt framför allt för äldre personer och personer som hör till riskgrupper. Den evangelisk-lutherska kyrkans biskopar hoppas i sin linjedragning 18.3.2020 att alla har förståelse för det faktumet.

• Om jordfästningen med de närmaste anhöriga närvarande blir en sammankomst med över 10 personer ska man med alla tillgängliga medel sträva efter att undvika smittorisk, till exempel så att deltagarna är på tillräckligt långt avstånd från varandra i begravningskapellet eller vid graven. Det är naturligtvis självklart att en person som fått också bara lindriga andningssymtom inte ska delta i jordfästningen.

• Länk till evangelisk-lutherska kyrkans webbsida med information om linjedragningarna.

• Stor försiktighet måste alltid iakttas gällande hygien och tillräckliga avstånd mellan de deltagande. De som hör till riskgruppen eller har lindriga förkylningssymptom skall inte delta.

• Minnesstunder ordnas inte i Vasa kyrkliga samfällighetens utrymmen. Minnesstunden kan ordnas privat i annat utrymme men församlingens anställda deltar inte i minnesstunden. Det går också bra att skjuta fram minnesstunden till senare.

Dop och vigslar

• Dop och vigslar kan ordnas i våra kyrkor och hemma. Maxbegränsningen om tio personer gäller.

Övriga samlingar

• Övrig verksamhet och samlingar i församlingens regi tar paus.

Musikskolan

• Musikskola ordnas i mån av möjlighet som distansundervisning. Alla lärare kontaktar själva sina elever och meddelar om undervisning ordnas och på vilket sätt i så fall.

• Musikskolans vårfest är inhiberad.

• Avgiften för vårterminen 2020 kommer att anpassa efter hur många lektioner man kunnat hålla (totalt av när- och distansundervisning).

Verksamheten för barn

• På församlingens Youtubekanal finns en spellista med bland annat pysseltips. Listan uppdateras och på sidan kommer att publiceras eget material. På Youtube publiceras även andakter för barn och barnfamiljer.

Diakonin

• Diakonimottagningarna sköts per telefon. Tidsbeställningen kan göras per mejl eller telefon.

• Länk till vår webbsida med diakonernas kontaktuppgifter

• Diakonins matkass kan avhämtas på en förhand bestämd tid från diakonimottagningarna, eller från en öppen utdelningspunkt som är öppen vissa tider. Båda utdelningssätten kräver att kunden har ett pass som berättigar till matkassen. Matkasspassen fås av diakonerna. I matkassarna utdelningspunkter övervakas att avståndet mellan de köande är minst en meter. Morgongröt serveras för tillfället inte.

• Länk till webbsida med info om matkassutdelningsställena

Pastorskansliet

Begravningsväsendets kontor

Familjerådgivningscentralen

Ta kontakt

• Kyrkans anställda stöder och hjälper ifall du känner ångest eller behöver hjälp. Kyrkans samtalstjänst har öppet varje kväll kl. 20-23 på numret 0400 22 11 90. Samtalsavgiften är vanlig lokal- eller mobilsamtalsavgift. Du kan också ta kontakt via chat.

• Länk till kyrkans samtalstjänsts webbsida

• Om Du som läser det här vill prata med någon kan du alltid ta kontakt med någon av församlingens anställda. Församlingen har många professionella och tjänstvilliga anställda som ställer upp för samtal.

• Länk till Vasa svenska församlings anställdas kontaktuppgifter