Till nyhetslistan

Vila en stund i Trefaldighetskyrkan

Resenärer och Vasabor önskas välkomna till Trefaldighetskyrkan för en annorlunda paus för att njuta av stillheten, det vackra och det heliga. Trefaldighetskyrkan fungerar som vägkyrka 11.6–9.8 och är då öppen från tisdag till fredag klockan 9–17.

Röd tegelkyrka i en lummig park. Text; Vägkyrka.

Trefaldighetskyrkan är öppen som vägkyrka 11.6–9.8.2024.

Fred Svenlin är sommarguide i Trefaldighetskyrkan. Utöver guidningen håller han en tvåspråkig andakt på torsdagar klockan 13.

Man i en kyrka.
Fred är sommarguide i Trefaldighetskyrkan.

Tre utställningar i kyrkan

Under sommaren finns tre olika utställningar till påseende i Trefaldighetskyrkan. I aulan förevisas Kyrkans Utlandshjälps utställning Torsdagar i svart under tiden 11.6–7.7. Utställningen bygger på bildväven Vattenfallet av solidaritet och motstånd (Waterfall of Solidarity and ResistanceÖppna länk i ny flik) och består av sex roll-ups samt en bok i vilken tygbilder från olika håll i världen som ingår i väven, presenteras. Kyrkornas världsråds kampanj Torsdagar i svartÖppna länk i ny flik motsätter sig sexuellt och könsrelaterat våld.

Fyra roll-ups i en aula.
Fyra av de sex roll-ups som ingår i utställningen Torsdagar i svart.

I kyrksalen presenterar Herättäjäjuhlat en utställning med stickade verk kallad Siunaavia silmukoita 4.7–9.8. Textilkonstnär Henna Mantere och prost Arja Majuri har sammanställt kyrksockor, diakonivantar och andra stickningar som förverkligats i olika församlingar.

I kryptan kan man fram till och med 1.9 beundra fotografier tagna av finska församlingens fotoklubbs medlemmar.

Gudstjänster och klassisk musik

Trefaldighetskyrkan är Vasa svenska och finska församlingars huvudkyrka. I kyrkan samlas man till gudstjänster, konserter och kyrkliga förrättningar. På söndagar firar svenska församlingen högmässa klockan 13 och finska församlingen klockan 10.

På onsdagar kan man i Trefaldighetskyrkan njuta av klassisk musik klockan 19.30. Konsertserien fortsätter till och med 7.8. Det är fritt inträde till alla aftonmusikkonserter.

Edefelts altartavla i blickfånget

Trefaldighetskyrkan som är ritad av C. A. Setterberg är byggd år 1862 och representerar engelsk nygotik.

Den värdefullaste målningen i kyrkan är Albert Edelfelts altartavla ”Herdarnas tillbedjan” från 1894. Till vänster om Herdarnas tillbedjan finns altartavlan ”Den heliga nattvardens instiftande” som är målad av R.W. Ekman 1861. På högra sidan har vi altartavlan ”Jesus gravläggning” som är målad av L. Sparre och blev färdig 1897. Tilläggsuppgifter om Trefaldighetskyrkan hittas på Vasa svenska församlings webbplats.

Länk till webbsida om Trefaldighetskyrkan

Över 260 vägkyrkor är öppna från början av juni till mitten av augusti och erbjuder resenärer en möjlighet att stilla sig och bekanta sig med det finska kulturarvet. Information om alla Finlands vägkyrkor finns på webbplatsen tiekirkot.fiÖppna länk i ny flik.

11.6.2024 08.26