Till nyhetslistan

Två diametralt olika tv-gudstjänster sänds från Sundom kyrka i påsk

Påskens tv-gudstjänster i Yle Fem och Yle Arenan sänds i år från Sundom kyrka. Långfredagens gudstjänst gestaltar stilla veckans händelser, Jesus lidande och död medan påskdagens  familjegudstjänst uttrycker glädjen över Jesu uppståndelse och seger över döden.

Två kvinnor sjunger i en kyrka och en man spelar piano.

Monica Heikius, Hanna Jern och Dan Andersson övar inför tv-gudstjänsterna i Sundom kyrka. Foto: Leif Lindgren.

Regissör Leif ”Lefa” Lindgren säger att det handlar om två diametralt olika gudstjänster, vilket märks i upplägget och planeringen av gudstjänstsändningarna.

– Långfredagens mörka tema präglar gudstjänsten och upplägget är dämpat med långsamma bildsvep, a capellasång och sparsamt med piano och orgelackompanjemang. På påskdagen är bildarbetet snabbare och kyrkans utsmyckning är färggrannare med påskliljor som bärs fram i processionen. Tre barnkörer sjunger glada påsksånger och musiken spelas på elbas, cajon, piano, en stråkkvartett och orgel.

Långfredagens mörka tema präglar gudstjänsten och upplägget är dämpat med långsamma bildsvep, a capellasång och sparsamt med piano och orgelackompanjemang. På påskdagen är bildarbetet snabbare och kyrkans utsmyckning är färggrannare med påskliljor som bärs fram i processionen.

Ett 50-tal frivilliga är engagerade i genomförandet av gudstjänsterna som körsångare, musiker, kyrkvärdar, textläsare och kaffekokare. Hanna Jern som leder båda gudstjänsterna säger att frivilligas roll är ovärderlig.

– Det är viktigt och roligt att vi har engagerade och duktiga frivilliga som ställer upp. Utan dem skulle vi inte kunna genomföra tv-gudstjänsterna, säger Hanna.

Långfredagens gudstjänst är uppbyggd kring aktläsning och musik. Vid orgel och piano sitter Dan Andersson. Monica Heikius är kantor och körledare. Kristina Stenros och Stefan Strang är kyrkvärdar och textläsare. Sundomkören och Vasa kyrkokör medverkar med sång och det blir också duettsång av Hanna Jern och Monica Heikius.

I påskdagens familjegudstjänst syns glädjen över Jesu uppståndelse

Påskdagens gudstjänst uttrycker glädjen över Jesu uppståndelse och seger över döden. Påskens glädje märks redan i början då kyrkvärdarna hälsar välkommen med orden: Kristus är uppstånden. Glädjen fortsätter genom hela gudstjänsten för att avslutas med den speciella sången Risen som involverar alla barnkörer och instrumentalister och också har rörelser i sig.

I familjegudstjänsten är Hanna liturg och predikant, Monica Heikius kantor och körledare, Karolin Wargh kantor, organist och körledare. Malin Lind leder förbönen som visualiseras av Elin Smedlund som också gjort koreografin till rörelserna. Kyrkvärdar är Annika Östergård och Ted Wallin.

– Påskdagen präglas av att det är en familjegudstjänst där tre körer samverkar; Sundom skolkör, Gerbymickarna och Centrumkören. Jag hoppas att barnens spontana glädje ska synas i gudstjänsten, säger Lefa.

Hanna Jern påminner om att det finns gott om plats också för församlingsmedlemmar i kyrkan båda dagarna.

– Kom gärna till kyrkan, vi vill gärna att församlingsmedlemmarna också syns i gudstjänsterna.

Kom gärna till kyrkan, vi vill gärna att församlingsmedlemmarna också syns i gudstjänsterna.

Se och lyssna på gudstjänsterna hemifrån

Långfredagens gudstjänst bandas på långfredagen 7.4 klockan 10 och sänds i Yle Fem och Yle Arenan samma dag klockan 12. Påskdagens familjegudstjänst 9.4 direktsänds klockan 12 i Yle Fem och Yle Arenan. Båda gudstjänsterna eftersänds även i Radio Vega klockan 13.03 samma dag som de hålls.

Länk till långfredagens televiserade gudstjänst på Yle ArenanÖppna länk i ny flik

Länk till påskdagens televiserade famijegudstjänst på Yle ArenanÖppna länk i ny flik

Länk till påskdagens radierade familjegudstjänst på Yle ArenanÖppna länk i ny flik

Hanna Jern
Hanna Jern
tf. kaplan, Sundom kapellförsamling
Skolhusgatan 26 A, vån. 3
65100 Vasa

Förutom att jag är präst har jag en ämneslärarutbildning inom livsåskådningskunskap, filosofi och religion. Jag har arbetserfarenhet från skolvärlden, småbarnsfostran och från barnskyddet där jag jobbat med ungdomar som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. 

30.3.2023 10.20