Till nyhetslistan

Församlingens julkalender är här: Den sortens optimism som kalendern sprider behövs i den här tiden

Vasa svenska församlings julkalender kan från och med 26.11 hämtas från församlingens kyrkor och andra utrymmen där församlingen ordnar verksamhet. Kalendern delas också ut i våra grupper och publiceras i sociala medier.

Adventsakalender med färgranna illustrationer.

Årets julkalender pryds av en kollageartad illustration som är gjord av illustratören Sari Pelho.

Vasa svenska församlings julkalender kan från och med 26.11 hämtas från församlingens kyrkor och andra utrymmen där församlingen ordnar verksamhet. Kalendern delas också ut i våra grupper och publiceras i sociala medier.

Det här är andra året som Vasa svenska församling deltar i julkalendern som är ett samarbete med församlingarna i huvudstadsregionen.

Respons från tidigare år visar att församlingarnas julkalender har blivit en höjdpunkt i många hem i advent.

"Den sortens optimism som kalendern sprider behövs i den här tiden. Att öppna luckan som varje dag innehåller något viktigt, något att vårda i tankarna och minnas, är bästa sortens själavård”. Respons om julkalendern 2022.

En text som öppnar möjligheter till glädje 

Varje lucka i församlingarnas adventskalender innehåller en bild och en kort text som i år är skriven av prästen, terapeuten och frilansjournalisten Maria Sundblom Lindberg. Hon gillar tanken att adventskalendern kan öppna en lucka till något som känns bra varje dag. 

– Jag är allergisk mot julens hurtighet men jag älskar möjligheten till glädje. 

För Sundblom Lindberg är julen inte bara samhörighet och helighet utan även många tillkortakommanden och sorg.  

–  Jag tror inte att jag är ensam om den upplevelsen. Samtidigt ger julen också många tillfällen till glädje, och dessa håller jag i så knogarna vitnar. 

Illustrationer i lekfullt traditionell stil 

Årets julkalender pryds av en kollageartad illustration. Illustratören Sari Pelho beskriver stilen som lekfullt traditionell. 

– Lugnet och de små glädjeämnena framhävs både i väntan på julen och under själva julhelgen, det har jag velat gestalta i bilderna, utan att för den skull glömma bort humorn, säger Pelho. 

Illustratören hoppas att bilderna i julkalendern väcker leenden och glädje hos mottagarna. 

– Och en insikt om att glädje finns i små och ibland överraskande saker. 

Julkalendern är en gåva som också publiceras i sociala medier

Vasa svenska församlings julkalender är en gåva till våra medlemmar. Den är riktad främst till vuxna, men passar för hela familjen. Vasa svenska församlings adventskalender publiceras också på församlingens Facebooksida och i Instagram Stories.

Positiv respons på tidigare års kalendrar

Helsingforsregionens julkalender har årligen samlat hundratals läsarkommentarer. Kalendern har uppskattats för att den väcker tankar och den har fått beröm för oväntade inslag, nåd, optimism, mänskligt språk, glädje och humor. Speciellt människor som har ett avlägset förhållande till kyrkan har upplevt kalendern som gripande. Kalendern skapar också gemenskap. Luckorna öppnas tillsammans i familjen, via videolänkar, på daghem, i servicehem och i sociala medier. 

 “Kalendern skänker tankar om glädje, hopp och nåd i ens eget liv”. Respons om julkalendern 2022. 

Tilläggsuppgifter

Johanna Backholm
Johanna Backholm
kommunikatör
Rådhusgatan 13, vån. 3
65100 Vasa

23.11.2023 16.32