Nyhetslista

Till nyhetslistan

Kaksikielinen logo_vihreä_Iltamusiikki Aftonmusik 2019_XL.png

Orgeln ljuder i sommarkvällarnas aftonmusikserie

31.5.2019 13.00

Orgeln har en stor roll i sommarens aftonmusikserie. Sång hörs i fyra av konserterna. Från urvalet hittas Mozart, Mendelssohn-Bartholdy, barockmusik samt musik av franska tonsättare. Konserterna hålls i Trefaldighetskyrkan onsdagar kl. 19.30, med ett par undantag. Det är fritt inträde till konserterna. 

I sommarens första konsert 5.6 uppträder organist Markku Hietaharju. I konserten utlovas musik från renässansen via Bach till Mendelssohn. Markku Hietaharju fungerar som organist i Åbo domkyrka och undervisar i orgelspel vid Sibelius-Akademin.

I konserten 12.6 sjunger diplomoperasångerskan Katariina Korkman och kyrkomusiker Valtteri Tuomisto som har fördjupat sig i sång som kontratenor samt kyrkomusiker Suvi Koivisto som spelar piano och orgel.

Sångaren Tuomas Laatu och organist Arto Ristolainen uppträder i samkonsert 19.6. I konertprogrammet ingår stycken från de tyska tonsättarna Händel, Mendelssohn-Bartholdy och Haydns oratorier. I konserten framförs och älskade finska andliga sånger.  

Harpans förtrollande klanger och den sjungande kontrabasen är en vinnande kombination. I konserten 26.6 tar harpisten Mariam Junolainen och kontrabasisten Pontus Grans oss till 1900-talets början och till kulturstäderna Paris och St. Petersburg i form av arrangemang av flera älskade klassiker. Jean Francaix färggranna sonat ’Duo Baroque’ (1982) är programmets överraskande originalkomposition. Mariam Junolainen framför dessutom en egen komposition för harpa.

Medlemmar i ensemblen Barocco som framför tidig musik är flöjtist och blockflöjtist Hanna Haapamäki, barockviolinist Lotta Suvanto, gambist Maija Lampela och cembalist Anna Orasmaa. Medlemmarna i ensemblen är erfarna och mångkunniga experter i tidig musik, som har uppträtt både som solister och kammarmusiker i talrika tidig musik ensembler. Förutom barock och tidig musik, uppför Barocco med nöje även nutida musik samt improviserar. Programmet i konserten består av fransk eller fransk-inspirerad kammarmusik från 1600- och 1700 talet. I konserten 3.7 hörs franska barockkompositörer såsom Rebel och Boismortier och en av Telemanns Paris-kvartetter. Dessutom hörs däremellan solostycken.

I sångaren, kantorn Monica Heikius och organist Sixten Enlunds festliga konsert 10.7 hör vi bland annat musik av F. Mendelssohn-Bartholdy och W.A. Mozarti.

Sångaren, skådespelaren och sopranen Päivi Pylvänäinen går i konserten 17.7 igenom sitt liv från nuet till barndomen. Under denna livsresa har kyrkan och församlingen nästan hela tiden spelat någon slags roll i vardagen. Livshistorien baserar sig på bekanta psalmer och andliga sånger. "När jag var liten brukade mamma alltid sjunga en och samma psalm på kvällarna. Jag märker nu att jag själv sjunger samma psalm för mina barn. Det känns tryggt att mitt i vardagen hitta små saker, traditioner, som man kan stödja sig på. På dessa upplevelser baserar sig min konsert" berättar Päivi Pylvänäinen. I samma konsert spelar Laura Kivikoski piano och orgel. Kivikoski har specialiserat sig på sångmusik och speciellt på operan. Hon har medverkat som repetitör i ett flertal operaproduktioner t.ex. på Alexandersteatern och på Nationaloperan.

I samkonserten med Korsholms Musikfestspel 24.7 hör vi violinist Erik Nygård och organist Markus Wargh. Wargh är en omtalad konsertorganist med Bach, de stora romantiska verken och improvisationen nära sitt hjärta. Nygård är bosatt i Oravais och arbetar till vardags som frilansmusiker och violinlärare. Nygård leder Kronoby manskör, sin egen stråkorkester ENO och är ordförande för stråkmusikutskottet inom FSSMF. Konserten börjar kl. 20. Programbladet kostar 5 euro.

Tomi Satomaas konsert på Konstens Natt 8.8 utlovas en fest med orgelmusik som är glad, tankfull, ljus och mörk. I konserten ingår musik av Bach, Pärt och Liszt.

Aftonmusikseriens sista konsert ges i Lillkyro kyrka torsdag 15.8 kl. 18 i organist Jimi Järvinens konsert. Järvinen kommer från en musikalisk familj och började studera orgelspel som 8-åring under Arto Ristolainens ledning. Senare har han undervisats av Mikael Heikius och Kalevi Kiviniemi. Sin orgeldebutkonsert höll han som 14-åring i Trefaldighetskyrkan. Sin debut utomlands höll han i Spanien, när han som 15-åring konserterade i Madrid i katedralen Almudena. Järvinen har även spelat i Notre Dame katedralen.

Läs mer om konserterna i Vasa svenska församlings evenemangskalender