Till nyhetslistan

Heidi och Isak väljer cykel

Kylan biter i kinderna och snön knarrar under däcken när Heidi och Isak cyklar från Borgaregatans skola till kontoret på Vasaesplanaden. För dem är det naturligt att året om välja cykeln som transportmedel. Förutom motion, frihet och en stund för egna tankar så är det ett sätt att värna om miljön.

cykling 3 webb.jpg

Heidi Mäkelä och Isak Edman väljer cykel eller kollektivtrafik för att ta sig från en arbetsplats till en annan.

I slutet av december beviljades de evangelisk-lutherska församlingarna i Vasa Kyrkans miljödiplom. Miljödiplomet är i kraft i fem år. Kyrkans miljödiplom är ett miljösystem inom evangelisk-lutherska kyrkan i Finland som hjälper församlingarna att bära sitt miljöansvar.

För en kyrklig samfällighet beviljas diplomet åt hela samfälligheten, inte en enskild församling. Det här är tredje gången som de evangelisk-lutherska församlingarna i Vasa fått Kyrkans miljödiplom.

Text: Kyrkans miljödiplom.

Vasa svenska församlings miljöansvariga Anna-Karin Lärka säger att miljödiplomet sporrar församlingen att lyfta fram miljöarbetet ännu mera.

– Kyrkans miljödiplom förbinder oss och gör att vi måste leva upp till de krav det ställer på oss. Nu är det upp till bevis. Jag tror att vi inom det här området har mycket utvecklingspotential, säger Anna-Karin.

Nu är det upp till bevis. Jag tror att vi inom det här området har mycket utvecklingspotential.

Anna-Karin Lärka.
Anna-Karin Lärka är miljöansvarig i Vasa svenska församling.

Hon nämner Pilgrimskyrkan som finns i Norrskat, Köklot som en bra satsning av Vasaförsamlingarna och hoppas att Vasa svenska församling snart regelbundet ska ordna till exempel pilgrimsvandringar. Sådana kan ordnas också i stadsmiljö.
När det gäller miljöarbetet har samfälligheten huvudansvaret för frågor som rör energianvändning, avfallshantering och kosten. Församlingarna har i sin tur det största ansvaret för miljöfostran.

Vill hjälpa unga att leva hållbart

– Kyrkan har en stor möjlighet att påverka till förändring och förbättring. Det är viktigt att vi gör både barn,unga och vuxna uppmärksamma på miljöfrågor. Kyrkan är inte trovärdig om vi inte jobbar med detta, anser Anna-Karin.

På Barn- och ungdomsbyrån på Vasaesplanaden funderar anställda mycket på hållbarhetsfrågor och ämnet integreras naturligt i både skribaundervisningen och i andakter.

– Vi pratar om skapelsen och omsorgen om varandra, säger ungdomsarbetsledare Isak Edman.

Vi pratar om skapelsen och omsorgen om varandra.

– Vi vill hjälpa ungdomar att ta konkreta steg mot ett hållbarare liv. De tycker det är viktiga frågor men behöver kanske hjälp för att hitta in i en mer hållbar livsstil, fortsätter Isak.

Också i barngruppernas andakter finns skapelsen med som ett genomgående tema. Och hållbarhetstänket syns i det pyssel man gör.

– Vi försöker göra sådant som man har nytta av en längre tid, säger Heidi Mäkelä, församlingens ledare för kristen fostran.

En kvinna och en man cyklar en vinterdag.
Heidi Mäkelä och Isak Edman arbetar på Barn- och ungdomsvåningen.

– Vi har ett stort lager med pysselmaterial som vi samlat på oss under många år och nu är vi kreativa och försöker att enbart pyssla av det. Om vi köper nytt, till exempel tygkassar, försöker vi hitta sådana som är vettigt tillverkade, fortsätter Heidi.

Barn- och ungdomsvåningen tänker rättvisemärkt och ekologiskt så långt som möjligt i de serveringar de ansvarar för. På våningen används inte heller engångskärl.

Viktigt att inge hopp

Isak påpekar att en viktig aspekt är att inge barn och ungdomar hopp. Själv har han fått mycket hjälp genom att delta i gudstjänsten och via syndabekännelsen kunna hantera skuldoch skamkänslor som hör ihop med miljöfrågor. Han säger också att alla inte behöver göra sina miljöval på samma sätt.

– Man kan fundera på vilket sätt man kan leva sitt liv mera hållbart. Om du bor så att du måste använda bil eller har ett stort hus så kanske du till exempel kan äta mera vegetariskt i stället, tipsar Isak.

Den kalla vinterdagen då Heidi och Isak cyklar har de har varit på församlingens rastnärvaro i Borgaregatans skola och delat ut närmare 800 kex åt eleverna. Kexen har åkt med i ryggsäckarna.

En man och en kvinna cyklar en vinterdag.
Heidi och Isak hade haft med sig 800 kex i sina ryggsäckar när intervjun gjordes.

– Många tänker att man inte får med sig så mycket när man cyklar. Men vi hade inte bil när jag var liten så jag är van att använda cykel också för matuppköp. Det har aldrig varit något konstigt med att cykla. Mina föräldrar tar ännu i denna dag helst inte bilen, säger Heidi.

Det har aldrig varit något konstigt med att cykla.

Båda väljer av miljöorsaker att allra helst använda cykel eller kollektivtrafik. Isak äger ingen bil. Heidi har en bil men använder den sparsamt till vardags. Under en arbetsvecka cyklar Heidi ungefär 50 kilometer.

Miljöarbetet viktig uppgift för kyrkan

För att få miljödiplomet måste församlingarna upp-göra ett miljöprogram som rör hela verksamheten. Vasa svenska församlings miljöplan är från år 2021 och nu när Kyrkans miljödiplom beviljats är det igen dags att se över innehållet och vilka delar som kan stärkas. För miljöarbetet är här för att stanna.

– Miljöarbetet är absolut en uppgift för kyrkan och en del av att vara kyrka. Att värna om skapelsen är en av de första sakerna som nämns i Bibeln, påpekar Anna-Karin.

– För oss utgör miljödiplomet ett verktyg med vars hjälp vi försöker utveckla våra egna interna processer för att ta vårt ansvar för kommande generationer, säger Vasa kyrkliga samfällighets ekonomidirektör Kjell Fellman.

De evangelisk-lutherska församlingarna i Vasa beviljades Kyrkans miljödiplom för tiden 21.12.2022–20.12.2027.

Heidis och Isaks bästa tips för dig som vill leva mera hållbart

– Ha någon runt dig som kan mera än du och som kan lära dig mera om hållbara val. Erkänn var du har brister och fråga någon som vet mera och som du kan ta modell av.
– Utbilda dig själv och andra att bli mer klimatsmarta.
– Läs böcker och texter och följ konton på sociala medier som handlar om hållbar livsstil. Man blir snabbt inspirerad och lär sig mer.
– Med små steg kan man komma in i en positiv riktning.
– Använd cykel och kollektivtrafik om du kan.
– Försök äta mera vegetariskt och välj ekologiska och rättvisemärkta produkter.

Text och foto: Johanna Backholm

Artikeln har ingått i Kyrknytt 1/2023.

Tilläggsuppgifter om församlingens miljöarbete

Anna-Karin Lärka
Anna-Karin Lärka
församlingssekreterare
Rådhusgatan 13, vån. 3
65100 Vasa
Heidi Mäkelä
Heidi Mäkelä
ledare för kristen fostran
Hartmansgränden 6
65100 Vasa
Isak Edman
Isak Edman
ungdomsteolog
Hartmansgränden 6
65100 Vasa
Johanna Backholm
Johanna Backholm
kommunikatör
Rådhusgatan 13, vån. 3
65100 Vasa

2023-02-07 15:00:00.0