Trefaldighetskyrkan

Kyrkparken, 65100 Vasa
044 480 8460 (övervaktmästare) , 044 480 8461 (vaktmästare-städare)

Trefaldighetskyrkan är öppen tis–fre kl. 13–15 och när det ordnas evenemang i kyrkan. Sommartid fungerar Trefaldighetskyrkan som vägkyrka och är då öppen tis–fre kl. 10–18.

Trefaldighetskyrkan

Trefaldighetskyrkan betjänar både den finsk- och svenskspråkiga befolkningen i Vasa och är Vasa svenska församlings och Vaasan suomalainen seurakuntas huvudkyrka. I kyrkan samlas man till gudstjänster, konserter och kyrkliga förrättningar.

Trefaldighetskyrkan är byggd år 1862. Den är ritad av C. A. Setterberg och representerar engelsk nygotik.

Den värdefullaste målningen i kyrkan är Albert Edelfeldts år 1894 målade altartavla ”Herdarnas tillbedjan”. Till vänster om Herdarnas tillbedjan finns altartavlan ”Den heliga nattvardens instiftande” som är målad av R.W. Ekman 1861. På högra sidan har vi altartavlan ”Jesus gravläggning” som är målad av L. Sparre och blev färdig 1897.

Framme i kyrkan finns ett dopträd. I dopträdet hängs en duva för varje barn som döps i Vasa svenska och finska församling. Duvorna symboliserar fred, dopet och Den Helige Anden och duvans vita färg symboliserar oskuld och renhet. Trädet symboliserar församlingen.

Kyrkan har en orgel med 45 stämmor (Marcussén & Son) och en kororgel med 4,5 stämmor (Ryde & Berg) samt piano och elpiano.

I kyrkan finns ett högklassigt ljudåtergivningssystem med mixer, induktionsslinga samt AV-utrustning. Kyrkan är utrustad med kameraövervakning.

Plaster i kyrkan

Det finns sammanlagt cirka 900 sittplatser i kyrksalen och på läktarna och 130 platser i kryptan i källarplanet.

Det finns toaletter och handikapptoaletter i kyrkan. I anslutning till kryptan finns ett utdelningskök med kaffe- och matservis. Det finns även ett s.k. brudrum i kyrkan. I kyrksalen är altargången tillgänglig för rörelsehindrade och det finns hiss i kyrkan.

Längst bak i Trefaldighetskyrkan finns en plats för barn med mjuka mattor, sittdynor och möbler i barnstorlek såsom stolar, bord och ett skåp som fungerar som altare. Där finns leksaker, böcker och målartillbehör.

Trefalfighetskyrkan ligger i kyrkparken. Parkering är tillåten för rörelsehindrade på ett reserverat område. Servicekörningar är tillåtna. I övrigt är parkering i kyrkparken inte tillåtet.

Utrymmesbokningar:

Trefaldighetskyrkan kan kan bokas för dop, vigsel och begravningar via församlingarnas pastorskanslier: Pastorskansliet i Vasa svenska församlingVaasan suomalaisen seurakunnan kirkkoherranvirastoVähänkyrön seurakunnan kirkkoherranvirasto.

Kyrkan kan också bokas för evenemang och konserter. Dessa bokningar görs via Vasa kyrkliga samfällighets utrymmesbokningar per telefon, e-post eller via en elektronisk utrymmeshyrningsblankett.

Telefonbetjäning vardagar kl. 9–11, tfn 044 480 8403
e-post: vaasan.tilavaraukset(a)evl.fi

Hörselslinga
Handikapptoalett
Skötrum
Toalett
Handikapp

Läge på kartan

on 12.12 kl. 19.00 -21.00

Kyrkparken, 65100 Vasa

Trefaldighetskyrkans kör

Vi är en glad och trevlig kör som sjunger fina sånger och vill skapa glädje och eftertanke.
fr 14.12 kl. 18.00

Kyrkparken, 65100 Vasa

Tv-bandning av julotta

Julottan bandas och sänds i radio och tv på juldagen. Kom i god tid!