Trefaldighetskyrkan

Platser i kyrkan

Det finns sammanlagt cirka 900 sittplatser i kyrksalen och på läktarna och 100 platser i kryptan i källarplanet.

I Vasa kyrkliga samfällighets utrymmen finns på grund av coronaviruspandemin begränsningar för hur många personer som får samlas. Uppgifterna om det maximala antalet personer i de olika utrymmena har sammanställts.

Länk till webbsida med sammanställning över begränsningarna i Vasa kyrkliga samfällighets utrymmen

Det finns toaletter och handikapptoaletter i kyrkan. I anslutning till kryptan finns ett utdelningskök med kaffe- och matservis. Det finns även ett s.k. brudrum i kyrkan. I kyrksalen är altargången tillgänglig för rörelsehindrade och det finns hiss i kyrkan.

Längst bak i Trefaldighetskyrkan finns en plats för barn med mjuka mattor, sittdynor och möbler i barnstorlek såsom stolar, bord och ett skåp som fungerar som altare. Där finns leksaker, böcker och målartillbehör.

Trefaldighetskyrkan betjänar både den finsk- och svenskspråkiga befolkningen i Vasa och är Vasa svenska församlings och Vaasan suomalainen seurakuntas huvudkyrka. I kyrkan samlas man till gudstjänster, konserter och kyrkliga förrättningar.

Trefaldighetskyrkan är byggd år 1862. Den är ritad av C. A. Setterberg och representerar engelsk nygotik.

Den värdefullaste målningen i kyrkan är Albert Edelfeldts år 1894 målade altartavla ”Herdarnas tillbedjan”. Till vänster om Herdarnas tillbedjan finns altartavlan ”Den heliga nattvardens instiftande” som är målad av R.W. Ekman 1861. På högra sidan har vi altartavlan ”Jesus gravläggning” som är målad av L. Sparre och blev färdig 1897.

Framme i kyrkan finns ett dopträd. I dopträdet hängs en duva för varje barn som döps i Vasa svenska och finska församling. Duvorna symboliserar fred, dopet och Den Helige Anden och duvans vita färg symboliserar oskuld och renhet. Trädet symboliserar församlingen.

Kyrkan har en orgel med 45 stämmor (Marcussén & Son) och en kororgel med 4,5 stämmor (Ryde & Berg) samt en flygel och elpiano.

I kyrkan finns ett högklassigt ljudåtergivningssystem med mixer, induktionsslinga samt AV-utrustning. Kyrkan är utrustad med kameraövervakning.

Länk till Trefaldighetskyrkans räddningsplan (annan www-sida) Öppna länk i ny flik

Det finns en defibrillator i Trefaldighetskyrkans aula.

Trefaldighetskyrkan ligger i kyrkparken. Parkering är tillåten för rörelsehindrade på ett reserverat område. Servicekörningar är tillåtna. I övrigt är parkering i kyrkparken inte tillåtet.

Utrymmesbokningar:

Trefaldighetskyrkan kan bokas för dop, vigsel och begravningar via församlingarnas pastorskanslier.

Länk till Vasa svenska församlings webbsida pastorskansliet
Länk till Vasan suomalainen seurakuntas webbsida kirkkoherranvirastoÖppna länk i ny flik
Länk till Vähänkyrön seurakuntas webbsida kirkkoherranvirastoÖppna länk i ny flik

Våra utrymmen kan också bokas för evenemang och konserter. Dessa bokningar görs via Vasa kyrkliga samfällighets utrymmesbokningar per telefon, e-post eller via en elektronisk utrymmeshyrningsblankett

Telefonbetjäning vardagar kl. 9.30–11.30, tfn 044 480 8403
e-post: vaasan.tilavaraukset(a)evl.fi

Länk till Vasa kyrkliga samfällighets elektronisk utrymmeshyrningsblankettÖppna länk i ny flik

Trefaldighetskyrkan är öppen tis–fre kl. 13–15 och när det ordnas evenemang i kyrkan. Sommartid fungerar Trefaldighetskyrkan som vägkyrka och är då öppen tis–fre kl. 9–17.

Tillgänglig plats Tillgänglig plats
Tillgänglig toalett Tillgänglig toalett
Hörselslinga Hörselslinga
Skötrum Skötrum
Toalett Toalett

Knattekyrka

Gudstjänst med 4-årskalas. Alla som fyller 4 år i år får en egen bibel.
on 5.10 kl. 9.30

Babypsalmsång

Förundras och upplev psalmer i kyrkorummet med ditt barn.
lö 8.10 kl. 18.00

Högmässa

Gudstjänst med nattvard
on 12.10 kl. 9.30

Babypsalmsång

Förundras och upplev psalmer i kyrkorummet med ditt barn.
lö 15.10 kl. 18.00

Bön och Lovsång

Vi lovsjunger och ber, delar vittnesbörd och ger möjlighet till personlig förbön. Barnprogram parallellt i Kryptan. Servering.

Vill du hjälpa till?

Högmässa