Trefaldighetskyrkan

Röd tegelkyrka i nygotisk stil med högt torn med fyra kyrkspiror vid huvudingången. Ljusgrönt plåttak.

044 480 8461 vaktmästare

044 480 8460 vaktmästare-städare

900

Trefaldighetskyrkan är Vasa svenska församlings och Vaasan suomalainen seurakuntas huvudkyrka. I kyrkan samlas man till gudstjänster, konserter och kyrkliga förrättningar.

Trefaldighetskyrkan är byggd år 1862. Den är ritad av C. A. Setterberg och representerar engelsk nygotik.

Den värdefullaste målningen i kyrkan är Albert Edelfeldts år 1894 målade altartavla ”Herdarnas tillbedjan”. Till vänster om Herdarnas tillbedjan finns altartavlan ”Den heliga nattvardens instiftande” som är målad av R.W. Ekman 1861. På högra sidan har vi altartavlan ”Jesus gravläggning” som är målad av L. Sparre och blev färdig 1897.

Länk till undersida med foton och mera information om kyrkans historia

Kyrkan har en orgel med 45 stämmor (Marcussén & Son) och en kororgel med 4,5 stämmor (Ryde & Berg) samt en flygel och elpiano.

I kyrkan finns ett högklassigt ljudåtergivningssystem med mixer, induktionsslinga samt AV-utrustning. Kyrkan är utrustad med kameraövervakning.

Alla barn är välkomna till kyrkan!

Framme i kyrkan finns ett dopträd. I dopträdet hängs en duva för varje barn som döps i Vasa svenska och finska församling. Duvorna symboliserar fred, dopet och Den Helige Anden och duvans vita färg symboliserar oskuld och renhet. Trädet symboliserar församlingen.

Längst bak i Trefaldighetskyrkan finns en plats för barn med mjuka mattor, sittdynor och möbler i barnstorlek såsom stolar, bord och ett skåp som fungerar som altare. Där finns leksaker, böcker och målartillbehör.

Bra att veta

Det finns toaletter och handikapptoaletter i kyrkan. I anslutning till kryptan finns ett utdelningskök med kaffe- och matservis. Det finns även ett så kallat brudrum i kyrkan. I kyrksalen är altargången tillgänglig för rörelsehindrade och det finns hiss i kyrkan.

Trefaldighetskyrkan ligger i kyrkparken. På ett för ändamålet reserverat område finns några parkeringsplatser, samt parkeringsplatser för rörelsehindrade.

Det finns en defibrillator i Trefaldighetskyrkans aula.

Det finns sammanlagt cirka 900 sittplatser i kyrksalen och på läktarna och 100 platser i kryptan i källarplanet.

Dop, vigsel och begravning

Trefaldighetskyrkan kan bokas för dop, vigsel och begravningar via församlingarnas pastorskanslier.

Länk till Vasa svenska församlings webbsida pastorskansliet
Länk till Vasan suomalainen seurakuntas webbsida kirkkoherranvirastoÖppna länk i ny flik
Länk till Vähänkyrön seurakuntas webbsida kirkkoherranvirastoÖppna länk i ny flik

Länkar

Trefaldighetskyrkan är öppen tisdag–fredag klockan 13–15 och när det ordnas evenemang i kyrkan. Sommartid fungerar Trefaldighetskyrkan som vägkyrka och är då öppen tisdag–fredag klockan 9–17.

Förfrågningar och bokningar

044 480 8403 Utrymmesbokning för konserter och evenemang via telefon vardagar klockan 9.30–11.30.

vaasan.tilavaraukset@evl.fi Länk till blankett för bokning av utrymmen
Hjärtstartare Hjärtstartare
Tillgänglig toalett Tillgänglig toalett
Hörselslinga Hörselslinga
Skötrum Skötrum
Lekhörna Lekhörna
Nästan tillgänglig plats Nästan tillgänglig plats
Parkeringsplats för funktionsnedsatta Parkeringsplats för funktionsnedsatta
Plats för barnvagn Plats för barnvagn
Toalett Toalett
Videokanon
Vit duk
Piano/flygel
Ljudanläggning
Dopfunt
Vaktmästare på plats

ti 31.1 kl. 16.00

Orgelkonsert med Heidi Lång

Heidi Lång håller en orgelkonsert.
lö 4.2 kl. 19.00

Välgörenhetskonsert för Gemensamt Ansvar

Lokala musiker uppträder till förmån för Gemensamt Ansvar-insamlingen. Andakt biskop Bo-Göran Åstrand.

Sunday Service

Welcome to Church!
sö 5.2 kl. 13.00 -14.00

Festmässa

Festmässa i samband med biskopsvisitationen i Vasa svenska församling. Borgå stifts 100-årsjubileum uppmärksammas. Festmässan strömmas.
sö 12.2 kl. 13.00 -14.00

Högmässa

Vi firar gudstjänst med nattvard!

Sunday Service

Welcome to Church!
lö 18.2 kl. 14.00

Babykyrka Drop in

Drop-in Babykyrka

Högmässa

Vi firar gudstjänst med nattvard!