Sorg och död

När en människa som står oss nära dör berörs vi djupt. Sorgen efter en anhörig eller nära vän är en långvarig process, ett sorgearbete, som bör få ta sin tid och har sina olika skeden.

Man kan sörja på många olika sätt, men smärtan bör få komma till uttryck. Sorgen och smärtan berättar att vi ännu älskar den som inte mera finns hos oss.  Om du behöver stöd genom samtal kan du kontakta någon av våra präster eller diakoniarbetare.

Sorgbearbetningskurs

Vasa svenska församling ordnar sorgbearbetningskurs med jämna mellanrum. Skild info om metoden finns på undersidan sorgbearbetning. Ledare är kaplan Anders Lundström och ledande diakonitjänsteinnehavare Kerstin Borg. 

Länk till undersida med mera allmän info om sorgbearbetningsmetoden

Länk till info och anmälningsblankett till sorgbearbetningskursen hösten 2021 i evenemangskalendern

Sorgegrupp

Två gånger i året ordnas också en traditionella sorgegrupp där deltagarna kan dela tankar och stöda varandra. 

Minnestillfälle för småbarn

Två till tre gånger i året ordnas ett minnestillfälle för småbarn som dött innan deras liv börjat och alldeles i början av livet – kanske i missfall eller i samband med förlossningen. Minnestillfället hålls i Vasa centralsjukhus Stilla rum. Tillfället leds av någon av sjukhusprästerna.

Länk till sjukhusprästernas webbsida om Minnesstund för småbarnÖppna länk i ny flik

Sorg känner vi när vi har förlorat någon som har stått oss nära. Känslorna är ofta starka. Och ibland förvirrande och oväntade.

Stöd i sorg och i kris

YouTube-video
Ledsen kvinna tittar ut genom ett fönster.