Kakor (cookies)
Kakor (cookies)Öppna länk i ny flik
På den här sidan presenteras artiklar som ingått i Vasa svenska församlings tidning Kyrknytt. Kyrknytt delas ut fyra gånger i året till svenska och tvåspårkiga hushåll i vasa utan reklamförbud på postlådan.
Du kan också bläddra i Kyrknytt som e-tidning och prenumerera på den avgiftsfritt om du inte får den med massutdelningen.
Att Linus Knutar och Leevi Pajukangas skulle bli hjälpledare i församlingen var ingen självklarhet, men hjälpledare blev de och därmed behöriga att fungera som ledare på bland annat ungdomssamlingar och barnläger. De deltar i församlingens verksamhet och Linus sitter också med i Vasa svenska församlings påverkansgrupp för unga.
Pilgrimscentret i Trefaldighetskyrkan invigs 21 september. Från och med invigningsdagen kan pilgrimsvandrare köpa och stämpla sina pilgrimspass där.
Pilgrimsvandringsleden St Olav Ostrobothnia blev i maj officiellt certifierad både som en del av St Olavsleden och som europeisk kulturrutt. Rutten är cirka 500 kilometer lång och går från Sideby i söder till Karleby i norr.
I sommar håller de väckta eller ”körttiläiset” sin stora sommarfest i Vasa. En av de troligtvis över 20 000 deltagarna är Nurmobon Jani Kela, som sällan missar väckelserörelsens årliga storevenemang.
Under ungdomsåren var Siv-Britt Höglunds engagemang brinnande. Hon har alltid haft ett stort intresse för olika frågor och har deltagit i många olika verksamheter under sitt liv. Efter pensioneringen har hennes engagemang ökat igen och har också börjat omfatta kyrkliga frågor.
Förr i tiden blickade träänglar ner på församlingen från predikstol och altaruppsats. Idag kan vi köpa änglafigurer både i inredningsbutiker och stormarknader. Nu liksom då ger tanken på änglar oss tröst.
Sjukhusprästerna Malin Lindblom, Ann-Sofi Nylund och Tuija Storbacka har ett arbete som är både utmanande och givande. De finns till för patienter, anhöriga och personal på Vasa centralsjukhus när livet är som mest skört och osäkert. Mötet med sjukdom, död och helighet i arbetet påverkar valen de gör i sina egna liv.
Susann Furus man Jan dog på midsommaren 2022, två månader efter att en stor fjärilsformad tumör upptäckts i hjärnan. Inom loppet av sju och en halv månad förlorade hon inte enbart sin man utan också sin mamma och svärfar. Susann har funderat och kommit ihåg, både bra och mindre bra saker och hon har också skrivit öppet om sin sorg på Facebook. Susann tror att våra dagar är räknade och på ett liv efter döden.
I ett samtal om döden med prästerna Gunnar Särs och Jean Banyanga är det tre perspektiv som träder fram: Den fysiska döden, frågan om vad som händer med själen när kroppen har dött samt prästernas möten med de anhöriga.
Kyrkans diakoni ger samtalsstöd och tillfällig ekonomisk hjälp. De flesta som söker upp diakonin kommer med anledning av ekonomiska problem.
När något är på gång inom Sundom kapellförsamling hör de äkta makarna Stina och Roger Stenros till dem som rycker ut och hjälper till.
Te, stick och snack är en kravlös grupp för studerande och unga vuxna där man får vara tillsammans, äta något smått och gott och kanske handarbeta en stund.
Vasa svenska församling erbjuder kostnadsfritt samtalsstöd till alla. Församlingens präst Anders Lundström säger att nöden aldrig går att jämföra eller mäta.
Studietiden kan se ut på många olika sätt och det finns ingen rätt väg. Jamika Sandbäck drabbades av psykisk ohälsa ett halvt år in i studierna, vilket ledde till ett flera år långt uppehåll i skolarbetet. Hon fick hjälp av Föregångarna som är Folkhälsans ungdoms- och arbetsverkstad. I somras blev hon klar med sina studier och arbetar nu som lärare inom småbarnspedagogik på ett daghem i Vasa.
David Forsblom är ordsnickaren bakom de bildkryss som Kyrknytt börjar publicera från och med år 2023. Nu finns korsordet också på webben.
Kylan biter i kinderna och snön knarrar under däcken när Heidi och Isak cyklar från Borgaregatans skola till kontoret på Vasaesplanaden. För dem är det naturligt att året om välja cykeln som transportmedel. Förutom motion, frihet och en stund för egna tankar så är det ett sätt att värna om miljön.
Det doftar ljuvligt och hörs ett muntert och hemtrevligt sorl från köket hemma hos Mia Jåfs i Sundom. Mia och dottern Matilda fick i uppdrag att provbaka Borgå stifts 100-årsjubileumsbakelse för Kyrknytt.
Camilla Cederholm och Moa Eklund fick uppdraget att skapa varsitt verk inför jubileumsåret 2023, då Borgå stift fyller hundra. Moa att göra logon och Camilla att komponera en sång.
I början av februari blir det biskopsvisitation i Vasa svenska församling under ledning av Bo-Göran Åstrand. Han ser fram emot att besöka en församling som han genom åren sett som en föregångare i stiftet. Läs intervjun med biskop Bo-Göran Åstrand.
I år kan den som besöker gravgården i Sundom på Alla helgonsdag samtidigt få något varmt att dricka. Kyrkan är öppen klockan 17–19 och där finns servering, möjlighet för enskilt samtal och lugn musik.
Det enda som är säkert gällande församlingarnas fastigheter på Skolhusgatan-Vasaesplanaden är att något behöver göras. Det visar både en konditionsgranskning och en undersökning av inomhusluften som gjordes i somras.
Öppet och välkomnande, församlingens ansikte mot staden. Så kunde man beskriva den vision arkitekt Kalle Viljanen har för de framtida lokalerna på Skolhusgatan-Vasaesplananden.
Den 6-10 augusti blir det omsorgsskriftskola på Alskathemmet. Omsorgsprästen Claus Terlinden svarar på några frågor om evenemanget.
Caroline Lång hör till de yngre i församlingsrådet. Här berättar hon om sina tankar och upplevelser från uppdraget.
Samhället förändras långsamt mot det mer toleranta. Ännu kan man få höra tissel och tassel bakom sin rygg eller dåliga skämt om dem som tillhör sexuella minoriteter. Regnbågsmässan under sommarens Pridefestival gläder Seta i Vasa.
Göran Stenlund har varit förtroendevald inom kyrkan i fyra decennier. Till dagens unga som vill vara med och påverka hälsar han: ”Ställ gärna upp där du blir tillfrågad om att hjälpa till med något! Du kommer att få mera än du ger”.
Sjukdom, utmattning, arbetslöshet, skuldspiraler. I ett samhälle som rusar allt snabbare, krävs allt mer av den lilla människan. Här får vi möta diakonerna Luisa och Hanna-Maria som berättar om sitt jobb, om hur det är att vara den som lyssnar och ger hopp om en bättre morgondag.
I den svenska tv-serien “Bonus familjen” säger parterapeuten Jan så här till sin klient i ett avsnitt: ”Du berättar om alla inblandade och vad de tänker och gör mot dig. Men din egen del i det säger du inte mycket om.”
Alla drabbas av sorg i något skede av livet. Församlingen erbjuder hjälp med att lämna förlusten och se framåt.
Hur tar man sig igenom en sorg, kanske den tyngsta sorgen av alla: att förlora sitt barn?
– Man måste vara barmhärtig mot sig själv och låta det ta den tid det tar. Det finns ingen färdig schablon. Man får göra det man orkar och skala av där det behövs, säger Sara Södö.
I närapå två decennier har det ordnats gökottevandring i Sundom. Vandringen är ett tillfälle att njuta av våren, träffa bekanta, utforska byn och fira andakt tillsammans i friare former.
I klass 4B i Vikinga skola är eleverna mycket medvetna om att skräp hör hemma i soptunnan och inte i naturen. De är också modiga och säger ifrån om de ser folk som kastar skräp på marken.
Kyrkan behöver inte ha alla lösningar eller all kunskap, men nog motivationen att jobba för miljön. Motivationen finns i den kristna tron. Björn Vikström har funderat mycket kring miljöfrågor både privat och i jobbet.
Var nöjd över det lilla du kan göra för att världen ska bli mer hållbar. Njut och tänk inte så mycket på hur det enligt andra borde vara. Det är en kort summering av Victoria och Mikaels tankar kring sitt liv och om hållbarhet.
Börje Sandviks bilder berättar om pojkkubbar, scouter och konfirmander under flera årtionden.
Konfirmanderna lyfter andakterna i utvärderingen efter läger.
Kyrknytt frågade tre Vasabor om deras minnen från sin konfirmationstid. Bekräftelse på dopet, roliga dagar och gemenskap som bär genom livet är saker som lyftes fram.
Samtal om existentiella frågor är viktiga på skribaläger. Långa läger finns också högt på konfirmandernas och hjälpledarnas önskelista.
Johanna Backholm deltog i sin första tysta retreat i höstas. Det var skönt med tystnaden, men svårt med andningen under meditationen. Den vackra ramen med ikoner, ljus och stilla musik ledde tankarna till ett kloster.
Till ungdomsstationen Klaara får unga komma med sina kärleksbekymmer, svårigheter och tyngre problem, när de vill ha någon att prata med eller behöver hjälp och stöd i vardagen.
Att utöva tystnad och meditation är att ge sig själv för att låta sig fyllas. Då kan man återfå ett djupseende som gått förlorat och se helt andra saker.
Jimmy Österbacka och Hanna Klingenberg förenas av sitt intresse kring kristen mystik. Österbacka är präst i Pedersöre församling och jobbar på en doktorsavhandling där kristna mystiker får mycket utrymme. Hanna Klingenberg skriver för Kyrknytt och är redaktör för tv-programmet Himlaliv.
Anita Jylhä och Maj-Len Karlsson är glada åt att kunna hjälpa till med serveringen på diakonilunchen varannan torsdag. De ser inte uppgiften som betungande utan anser att den ger mera än den kostar.
Den största enskilda orsaken till att människor kontaktar diakonin är ekonomiska bekymmer. Men ledande diakonitjänsteinnehavare Kerstin Borg poängterar att ett besök hos en diakon ger mer än bara ekonomisk hjälp.
Lars känner sig som en belastning för samhället eftersom pengarna inte räcker till. Marika har egna kontaktpersoner för alla barn på socialväsendet och vet vem hon ska vända sig till när det krisar.
Granen står så grön och grann i Trefaldighetskyrkan och det är helt och hållet Peter Backs förtjänst. Långt innan jul vet han precis hur årets julgran kommer att se ut.
Förra året blev Karolin Wargh ”Årets kantor”, och i september tog hon vid som den nya kantorn i Vasa svenska församling. Till Vasa kommer hon från Solf, där hon varit de fem senaste åren.
Sjung psalmer tillsammans med din baby och upplev samtidigt kyrkorummet på ett nytt sätt! Det är Patrica Strömbäcks och Monika Lindviks vision med Babypsalmsången.
Begravningsmusik ger tröst och hopp till sörjande. Tonen är varm och behaglig och klangen mjuk. För tjugo år sedan – fredagen den 29 september 2000 – invigdes orglarna i begravningskapellet i Vasa. Och orglarna uppfyller alla de krav begravningsmusiken ställer.
När coronaviruset härjade som värst sjöng prästen Hanna Jern trösterika sånger på Vasa svenska församlings Facebooksida – och många lyssnade.
Gravgårdsvandringarna Stenarna berättar brukar samla ett hundratal människor på gravgården i Vasa. Deltagarna får ta del att ett gediget paket om Vasas historia. Johanna Backholm var på guidad runtur förra sommaren. Också i år ordnas vandringar!
– Det är hoppingivande att mänskligheten kan uppvisa en så stark kollektiv handlingskraft och att vi är beredda att göra stora förändringar i vår livsstil när det krävs. Det vidgar horisonten för vad som är möjligt efter coronakrisen. Det säger filosofen och läraren Kim-Erik Berts i Vasa.
Då klockorna ringer under arbetspasset på gravgården reagerar arbetstagarna och de påminns om att de arbetar kring sörjande.
Änglaklänningar till änglabarn. En gåva från en brud till en mamma och pappa som förlorat sitt barn. Och som mellanhand en kvinna som ger av sin tid och syr om brudklänningar till små begravningskläder.
Många väljer en personlig avskedsstund redan på sjukhuset. Men känslorna kan behöva bearbetas senare också – då är Stilla stunden på sjukhuset en möjlighet.
Piritta Pitkämäki Ihatsu och Jukka Ihatsu har fyra barn på jorden och fyra barn i himlen. För dem är begreppet sent missfall alltför bekant.
"Sorgen över den förlorade framtiden, det olevda livet, är det som blir kvar. Det är tomt och tyst." Så skriver sjukhuspräst Rose-Maj Friman i sin hälsning i församlingstidningen Kyrknytt som handlar om sent missfall.
Nina och Patric var ihop redan innan de träffades.
Det är som om berättelsen om det nyfödda barnet skulle ligga nära barnen själva. De har kanske fått småsyskon eller sett andra småbarn och hur litet ett barn de själv än är, kan de fulla av förundran uttrycka ”Titta, en bebis!”. Det är någonting så underbart och samtidigt mäktigt med ett nyfött barn.
Stjärnor, änglar och glitter hör julpyssel till. Kyrknytt besökte församlingens dagklubb i Sundom för att träffa barnen och höra deras tankar om livet.
Varför firar vi jul? Den frågan vill barnledarna i Vasa svenska församling gärna svara på när de bjuder in daghemsbarn till julkyrka.
Trohet. Det ordet sammanfattar mycket av Bengt Cederbergs liv och också hans relation till kyrkan i Sundom.
Siv-Britt Höglund har vuxit upp med Trefaldighetskyrkan som sin kyrka.
I år har det gått 150 år sedan Trefaldighetskyrkan invigdes under högtidliga former. Vägen fram till invigningen var lång och snårig – speciellt för länsarkitekt Carl Axel Setterberg.
Från Japan till Finland. Från icke-religiös till kristen. Det är två resor som Chika Matsunaga-Huuhka har gjort.
Enligt traditionen upphör fadderskapet vid konfirmationen, men både Fia och Emilia har kommit fram till att de vill behålla sitt speciella band resten av livet.
När Jennie Koivunen och Filip Westergård fick sitt första barn hade de en tydlig vision för dopet. De till och med handplockade prästen.
De liturgiska färgerna understryker kyrkoårets innehåll och syns i kyrkotextilierna, prästens stola och altarblommorna. Och ibland – åtminstone när Patrik Vidjeskog är kantor – på kantorns slips.
När man arbetar med händerna tillsammans föds fina samtal. Den erfarenheten har Lena Streng. Hon får kraft via konsten och från Bibeln.
Temat för årets ekofasta är hållbar klädkonsumtion. Klädskaparen Cecilia Antfolk i Vasa uppmanar människor att avstå från impulsköp.
Kakor (cookies)Öppna länk i ny flik