Till nyhetslistan

Kyrkans trofasta tjänare

Trohet. Det ordet sammanfattar mycket av Bengt Cederbergs liv och också hans relation till kyrkan i Sundom.

Bengt Cederberg framför Sundom kyrka.

Bengt Cederberg har vandrat uppför trapporna till Sundom kyrka oräkneliga gånger.

Bengt Cederberg var fem eller sex år började han i söndagsskolan. Samlingar hölls då på läktaren i kyrkan högt uppe på backen med utsikt över bygden. Härifrån syntes himlen, åkrarna och gårdarna på Norrbacken.

Bengt har brukat jorden hela sitt liv. Med en jordbrukares uthållighet har han tjänat sin församling. Nu är han pensionär. Han blickar tillbaka på sitt liv med kyrkan som en sorts utgångspunkt men också som centrum.

Bengt gör inte stort väsen av sig själv. Och ändå framträder hans trohet och uthållighet, som format en trofast medarbetare och gudstjänstbesökare. Han har söndag efter söndag år efter år funnit sin plats i kyrkan. Han berättar att gudstjänsterna har varit viktiga.

– Gudstjänsterna har bidragit till att klara av sorger som möter under livet, men också att ge proportioner åt livets glädje och överraskningar, säger Bengt.

Sundom var fram till 1973 en del av Solf församling. I Bengts skriftskolgrupp som hölls i Solf var det till största del Sundombor som konfirmerades pingsten 1951.

– Konfirmationen blev ett vägval för min livssyn och livsinriktning.

Från söndagsskollärare till vaktmästare

Söndagsskolan var Bengts första engagemang i församlingen. Han började som lärare i söndagsskolan i Söderfjärdsområdet. Först i gårdarna eller hemmen, senare i Söderfjärdens skola. Här verkade han i aderton år. Sedan fortsatte han ännu tjugotre år i prästgården, sammanlagt fyrtioett år.

– Jag började som söndagsskollärare då jag kom ur armén 1955 och det fortsatte jag med tills jag blev vaktmästare år 1996, säger Bengt.

Då Sundom anslöts till Vasa 1973 togs prästgården i bruk efter att ha stått tom sedan 1921. Bengt blev vaktmästare både i kyrkan och prästgården. Det tunga vedarbetet och eldningen var inte längre belastande för vaktmästaren.

Från början värmdes kyrkan med en kamin som fanns mitt på östra väggen. Senare byggdes ett pannrum eller värmecentral i kyrkans sydvästra hörn. Varmluft leddes in i kyrkan genom rör från värmecentralen. Men det fungerade inte till belåtenhet. Elvärme med element under bänkarna blev den lösning som fortfarande gäller, berättar Bengt.

Öppen för olika andliga strömningar

Bengt har sjungit i kör sedan 1955. Kören har haft tre namn. Först var det Evangeliska ungas kör fram till 1978. Så kom namnet Sundom kyrkokör. Sedan 1998 kallas kören Sundomkören. Bengt säger att namnbytena handlat om att locka ny sångare.

– Körernas mångsidiga repertoar har blandat olika typer av sånger med traditionella andliga sånger, förklarar Bengt.

Bengt har också varit förtroendevald – huvudsakligen ersättare – i kapellrådet från 1987 en bit in på 2000-talet. Han minns hur övergången från Solf församling till Vasa skedde med varsamhet.

– Kyrkoherdarna Geber och senare Weckström fortsatte hålla gudstjänster och högmässor i Sundom så att bygdens människor kunde behålla känslan av andlig hemhörighet vid förändringen.

Själv har Bengt stått öppen för olika andliga strömningar som berört bygden. Olika så kallade andliga besökelsetider har han välkomnat utan att tappa sin förankring, trohet och uthållighet i folkkyrkan som rymmer människor

2019-09-19 08:49:00.0