Till nyhetslistan

Vem som helst kan få det knepigt under en tid i livet

Kyrkans diakoni ger samtalsstöd och tillfällig ekonomisk hjälp. De flesta som söker upp diakonin kommer med anledning av ekonomiska problem.

Glad kvinna.

Diakon Anna-Mari Bäckman säger att man ska ta kontakt då det kommer saker emot i livet som man inte själv kan påverka och som leder till ekonomiska problen. Men hon betonar också att den hjälp som församlingarna ger är tillfällig och att man inte kan förvänta sig att få hur mycket hjälp som helst.

Diakon Anna-Mari Bäckman arbetar i Brändö församlingsgård i Vasa. Även om universitet och yrkeshögskolor finns i närheten, syns det inte bland hennes klienter att hon arbetar i en studiestad.

– Under senaste skolår tog inte en enda studerande kontakt direkt med mig, men jag har kollegor som blivit kontaktade av studerande. Överlag har finländska studerande ett ganska gott socialt och ekonomiskt nätverk. Utöver ekonomiskt stöd ger diakonin samtalsstöd, vilket är viktigt inte minst för unga som mår dåligt.

– Vi diakoner är socionomer i grunden och har till skillnad från diakonissor inte sjukvårdsutbildning, men vi är vana vid att lyssna och kan stöda på det mentala planet.

Även om en del av Anna-Maris klienter kommer för samtalets skull, så kommer merparten på grund av ekonomiska svårigheter.

Varierande klientskara

Till diakonin söker sig allt från unga människor som inte hittat jobb till pensionärer med låg pension, stora utgifter och sjukdomar. Deltidsjobb i kombination med skulder, sjukdomar och långa sjukledigheter kan också göra att pengarna inte räcker till. Barnfamiljer och ensamförsörjare, men även personer med ett heltidsjobb, kan periodvis ha det kämpigt med ekonomin.

– Men jag tror inte att gemene man vet vad diakonin handlar om, eller att det är möjligt att få ekonomisk hjälp härifrån.

Svårt att berätta om ekonomiska problem

När elpriserna steg förra vintern väntade Anna-Mari och hennes kollegor att antalet klienter skulle öka. Men på den svenska sidan ökade inte hjälpbehovet i den utsträckning som väntat.

– De som har svårt att prata om sin ekonomi kommer kanske inte ens hit. Folk är så olika. En del har jättelätt för att prata om allt. Andra börjar kanske tala om en sak och kommer sedan in på många andra problem under samtalets gång, berättar Anna-Mari.

Man bör vara beredd på att det kan kännas obekvämt, eftersom vi frågar saker. Men vår vilja är god.

Om man till exempel är nyinflyttad i stan och får ekonomiska problem kan man vända sig till Vasa svenska församlings diakoni som verkar i centrum, Brändö och Sundom (fram till årsskiftet). Det går bra att ringa eller skicka meddelande via Whatsapp och berätta om sin situation eller skicka kontaktbegäran via en blankett på webben.

– Vi kan ta emot klienter med kort varsel och boka in en tid inom en vecka. Sedan går vi tillsammans igenom situationen. Man bör vara beredd på att det kan kännas obekvämt, eftersom vi frågar saker. Men vår vilja är god.

Sök utkomststöd först

Diakonerna uppmanar klienterna att först söka utkomststöd, eftersom det är samhället som ska ge den  konomiska hjälpen i första hand. Får man inte hjälp där har församlingen, till skillnad från Folkpensionsanstalten, en möjlighet att se till helhetssituationen och också ta eventuella skulder i beaktande.

– Men vår hjälp är tillfällig. Till största delen handlar det om mathjälp – köpkort eller matvaror – vilket i sin tur kanske hjälper personerna i fråga att få räkningar betalda.

Om det är frågan om ett återkommande hjälpbehov går diakonin igenom klientens situation, kollar inkomster och utgifter och fattar på basen av det beslut om ekonomiskt stöd. För egentlig skuldrådgivning finns det andra aktörer som är mer specialiserade på området. Anna-Mari har nekat fortsatt hjälp om klienten själv inte varit villig att förändra sin situation, genom att till exempel flytta till billigare boende.

– Man kan inte förvänta sig att få hur mycket som helst. Det är människans eget ansvar att få livet att gå ihop. Men det kan komma saker emot som man inte kan påverka själv och då ska man absolut ta kontakt med oss.

Text och foto: Jessica Morney.

Artikeln har ingått i Kyrknytt 2/2023.

Ta kontakt

Anna-Mari Bäckman
Anna-Mari Bäckman
diakon 80%

Jag är socionom YH och diakon. Hos mig får du prata till punkt och jag har tystnadsplikt. Jag ber gärna tillsammans med dig om du vill och jag är på min fritid verksam inom föreningen Helhet genom Kristus r.f. som arbetar med bland annat inre sår, förlåtelse och andligt välmående. 

2023-10-04 08:33:19.0