Till nyhetslistan

Borgå stifts jubileumsår inleds på nyårsdagen

På nyårsdagen inleder Borgå stift sitt 100-årsfirande. I Vasa svenska församlings uppmärksammas jubileumsåret i festmässan 5.2 i samband med biskopsvisitationen.

vy_över_domkyrkan_och_domkapitlet_webb_foto_Niko_Laurila.jpg

Borgå domkyrka. Foto Niko Laurila.

Temat för jubileumsåret är Tillsammanskraft – Mångfald och samarbete.

– Med det här temat vill vi tydligt lyfta fram att det är tillsammans som vi fungerat så här långt och att det är riktningen mot framtiden. Det är också tillsammans som vi har kunnat ta tillvara mångfalden och göra den till vår styrka, säger biskop Bo-Göran Åstrand

Länk till Borgå stifts jubileumssajtÖppna länk i ny flik

Träd. text: Borgå stift 100.

Jubileumsåret öppnas med strömmad mässa 

Jubileumsåret öppnas i samband med högmässan i Borgå domkyrka på nyårsdagen 1.1.2023 klockan 12.15. I den festliga mässan predikar församlingspastor Elefteria Apostolidou och domprosten Mats Lindgård är liturg. 

Mässan får en speciell prägel med den nyskrivna jubileumssången. Sången är ett beställningsverk av kompositören och låtskrivaren Camilla Cederholm som är musiklärare i Nykarleby. 

I mässan är kantor Eric-Olof Söderström organist och Runebergskören medverkar med sång. 

Eftersom jubiléet berör stiftets alla församlingar och sammanlagt 225 000 församlingsmedlemmar så kommer den att strömmas. Mässan kan ses via Borgå svenska domkyrkoförsamlings Youtubekonto. 

Länk till den strömmade högmässan som sänds 1.1.2023 klockan 12.15Öppna länk i ny flik

Mottagning i biskopsgården 

Efter mässan bjuder biskop Bo-Göran Åstrand med fru Karin på kyrkkaffe i biskopsgården.  

Vid mottagningen serveras jubileumsbakelsen som Toni Rautakoski på Marthaförbundet har gjort receptet till, en bakelse med fyra versioner av fyllningar. 

– Tanken med bakelsen är att den ska kunna tillredas under hela jubileumsåret runtom i Svenskfinland och på Åland, säger Åstrand. 

Förutom kaffe och kaka blir det sång av Runebergskören. Vid mottagningen kommer också Camilla Cederholm att berätta mera om jubileumssångens tillkomst. 

Nyårsmottagningen pågår till klockan 17. 

Borgå stift är det enda svenskspråkiga stiftet i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Sammanlagt finns nio stift. Idag har Borgå stift 47 församlingar fördelade på nio prosterier. Efter årsskiftet är antalet församlingar 45 då Malax, Petalax och Bergö församlingar fusioneras till en församling  Antalet församlingsmedlemmar i Borgå stift är ungefär 225 000 personer. 

I Vasa uppmärksammas jubileumsåret i festmässa 5.2

I Vasa svenska församlings uppmärksammas jubileumsåret i en festmässa i Trefaldighetskyrkan 5.2 klockan 13 i samband med biskopsvisitationen. Biskop Bo-Göran Åstrand predikar. I mässan sjungs också jubileumssången. Festmässan strömmas på församlingens Youtubekanal och i Sundom tv. Länk till webbevenemanget publiceras senare.

Efteråt kyrkkaffe med jubileumsbakelse i Stora försdamlingssalen följt av visitationsstämma. Då har församlingsbor har möjlighet att komma med frågor, synpunkter och önskemål om församlingens verksamhet.

Länk till festmässan i evenemangskalendern

 

Textinnehåll plockat från Kyrklig tidningstjänsts nyhet om jubileumsåret 29.12.2022.

30.12.2022 10.18